Серце: що нам треба їсти для його здоров'я і від чого краще відмовитись. Поради МОЗ

43363
1 березня 2019

Серце має ворогів: це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газованих напоїв і солі.

Міністерство охорони здоров’я розповідає про корисні харчові рекомендації, що допоможуть побороти цих ворогів.

МОЗ переконує, що дотримуватися їх варто усім, незалежно від того, чи маєте ви зараз проблеми з серцем.

Реклама:
1

КОНТРОЛЮЙТЕ РОЗМІР ПОРЦІЇ

Те, скільки ви їсте, так само важливо, як і те, чим ви смакуєте.

Якщо ви "перевантажуєте" тарілку додатковими продуктами, їсте, поки вам не стане важко чи їсте швидко – з часом отримуєте постійне переїдання.

Крім зайвої ваги та зв’язку з серцево-судинними хворобами, воно негативно впливає на здоров’я:

  • додатково навантажує організм
  • може стати причиною виникнення проблем зі шлунково-кишковим трактом
  • викликати порушення сну
  • відчуття втомленості та браку сил.

Щоб зменшити ризики переїдання, стежте за розміром порцій.

Розмір може змінюватись залежно від ваших особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.

Реклама:

Одна порція (те, що можна з’їсти за раз) – це:

  • для приготованого м’яса: 60-90 г (розміром з колоду карт)
  • для приготованої риби: 140 г (розмір з долоню)
  • для молока: 200 г, йогурту: 150 г. Для твердого сиру порція 40 г — розмір коробки для сірників
  • для яєць: 2 середнього розміру
  • для горіхів: жменя (бажано сирих та без доданої солі)
2

ДОДАЙТЕ ДО РАЦІОНУ БІЛЬШЕ ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ

Рекомендована норма овочів та фруктів – 5 порцій.

Одна порція 80 г свіжих, консервованих або заморожених фруктів та овочів чи 30 г сухофруктів.

Це саме: 

  • Один середній фрукт — яблуко, апельсин, груша або банан
  • Два дрібних плоди — ківі або слива
  • Велика жменя винограду або ягід
  • 30 грамів сухофруктів
  • 150 мл фруктового соку 
  • Невелика (десертна) тарілка салату з овочів
  • Півсклянки приготованих зелених або помаранчевих овочів (наприклад, броколі, шпинат, морква, гарбуз)
  • Один середній помідор

Надавайте перевагу свіжим та замороженим овочам і фруктам та консервованим овочам з низьким вмістом солі.

Зменшіть споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами. 

3

ОБИРАЙТЕ ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ

Цільнозернові злаки рекомендують як основу раціону.

Вони є хорошими джерелами клітковини та інших поживних речовин, які відіграють важливу роль у регулюванні тиску та впливають на здоров'я серця та судин.

Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини (5 грамів чи більше клітковини в порції), макаронним виробам з борошна грубого помолу.

Намагайтесь уникати або повністю відмовитись від білого борошна та хліба, пончиків, печива, бісквітів чи снеків з високим вмістом жирів.

Скільки це в порції: 

  • 40 г зернових (близько 6 столових ложок)
  • дві скибки хліба 
  • 75 г сирого рису або макаронів
4

ЗМЕНШУЙТЕ СПОЖИВАННЯ ШКІДЛИВИХ ЖИРІВ

Мова про насичені жири та трансжири.

Обмеження їх кількості в раціоні або повна відмова – важливий крок до зниження рівня холестерину в крові.

Бо коли він високий, підвищуються ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Американська Асоціація Серця радить споживати не більше 11-13 г насичених жирів, якщо ви споживаєте 2 тисячі калорій на день.

Це близько 5-6% від загальних добових калорій.

Щоб зменшити кількість таких жирів у раціоні:

  • Обрізайте жир з м'яса чи обирайте пісне м'ясо з менш ніж 10% жиру
  • Уникайте смаження на рослинній олії. 
  • Перевіряйте етикетки харчових продуктів, особливо солодощів. Деякі з них можуть бути виготовлені з маслами, що містять трансжири.

Напис "частково гідрований" у списку інгредієнтів свідчить про трансжири в продукті.

  • Обирайте натуральне масло, а не маргарин.
5

ЗМЕНШУЙТЕ КІЛЬКІСТЬ СОЛІ

Рекомендована добова норма – 5 грамів, приблизно 1 чайна ложка. Люди, які виходять за цю норму, ризикують захворіти на серцево-судинні захворювання, переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю.

Замініть звичайну сіль на йодовану.

  • Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі
  • Читайте етикетку – якщо сіль на початку списку інгредієнтів, це означає її надмірний вміст.
  • Якщо в продуктах є морська сіль, це не означає її менший вміст. Морська сіль має таку ж поживну цінність, як і звичайна кухонна сіль.
  • Замість солі на прянощі. 
  • Готуйте вдома. Це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.

Ще кілька важливих правил:

  • Використовуйте невеликий посуд для їжі, щоби зменшити ризики переїдання.
  • Намагайтеся їсти, не відволікаючись на телевізор, читання чи роботу.

Це може змусити вас більше з’їсти, оскільки ви не усвідомлюєте наскільки ви вже ситі.

  • Робіть перерву після основного прийому їжі, перш ніж їсти десерт — 15-20 хвилин.

Нам потрібен час, щоби мозок дав сигнал про повний шлунок.

  • Вживання алкоголю стимулює апетит. Водночас алкогольні напої висококалорійні.

Якщо ви плануєте слідкувати за розміром порцій та берегти своє серце — варто відмовитись від алкоголю взагалі.

Можливо, вас зацікавить:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Всі фото: Depositphotos



Реклама: