Великий піст 2019: як правильно постувати, що їсти та чого уникати. Поради МОЗ

681
22 березня 2019

Вже закінчується другий тиждень Великого посту, отже, є ще час навчитись постувати правильно та не зашкодити своєму здоров’ю.

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало у Facebook поради, як правильно постувати.

 Фото: sumners/Depositphotos

Чим це корисно

  • Відмова від процесованого м’яса (ковбас, сардельок і копченостей) – перевага для здоров’я.

Такі продукти збільшують ризик деяких видів раку, гіпертензії та порушення обміну жирів.

При цьому шматочок сала чи печеного м’яса птиці не шкодять здоров’ю.

  • Якщо щодня споживати багато різноманітної рослинної їжі, ви отримуватимете вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, матимете здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет.
  • Бобові – це джерело повноцінного білка, незамінних амінокислот.

Вони містять вітаміни групи В, мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець.

Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби - це повільні вуглеводи, які не підвищують рівень цукру в крові стрімко.

Бобові містять клітковину, отже, сприяють здоров'ю кишківника і правильному рівню холестерину.

  • Гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

Від яких продуктів варто відмовлятись з обережністю

  • А ось майже повна відмова від масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів (лецитин яєць, риб’ячий жир) може бути небезпечною.

В них є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти.

Ці вітаміни необхідні для роботи імунної системи, хорошого зору, обміну кальцію.

Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку.

Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.

Але низькожирові дієти можуть бути корисними для людей із ожирінням та порушеннями жирового обміну.

  • В яйцях є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки.

Замінити яйця можна соєвими продуктами, гарбузовим та соняшниковим насінням, кукурудзою та шпинатом.

Що варто їсти в піст

Морська риба та каші – корисна та поживна їжа, яку можна та треба споживати під час посту.

Але не варто зловживати і харчуватися самими лише вуглеводами, особливо білими хлібом, білим рисом і макаронами без нічого – такий раціон призводить до нестачі вітаміну В1, появі закрепів і набору ваги.

Їжте горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння, морську капусту.

Це забезпечить організм омега-3 поліненасичених жирних кислот.

Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу. Не зловживайте печивом, яке містить маргарин.

Адже це – небезпечні транс-жири. Також зменшуйте кількість смаженої пісної їжі на соняшниковій олії.

Їжте квашену капусту. Вона містить кальцій, пробіотичні лактобактерії.

Смачного посту!

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua