Вашим батькам було легше залишатись стрункими. Дослідження пояснює чому

— 31 березня 2019, 10:00

У США є популярний мем, який називають "Old economy Steve" (юнак Стів часів старої економіки).

Це серія картинок, яка змальовує життя американського підлітка у 70-х роках минулого сторіччя і демонструє, чому тоді молодим людям було легше, ніж поколінню міленіалів.

"Стів часів старої економіки має будинок у 22 роки" або "Стів часів старої економіки заробив гроші на коледж, бо коледж коштував 400 доларів".

Тепер до цих мемів можна додати: "Стів часів старої економіки їв у МакДоналдзі щодня і все одно мав струнку талію", пише The Atlantic.

Фото: [email protected]/Depositphotos

В журналі Obesity Research and Clinical Trials опублікували дослідження, яке стверджує, що зараз дорослим людям важче втримувати здорову вагу, ніж 20-30 років тому. Навіть за умови збалансованого харчування та фізичних навантажень.

Автори дослідження проаналізували раціон 36 400 американців у період між 1971-2000 роками.

Ще вони отримали данні щодо фізичної активності 14, 419 американців у період між 1988 та 2006 роками.

А також врахували такі аспекти як вік та індекс маси тіла.

І виявили дуже цікаву кореляцію: людина у 2006 році, яка споживає ту саму кількість калорій, поживних речовин та присвячує спорту той самий час, що і людина у 1988 році, має індекс маси тіла на 2,6 пунктів вище.

Іншими словами, сьогодні люди важать на 10% більше, ніж у 1980-х. Навіть якщо харчуються так само та витрачають ту саму кількість калорій.

"Наше дослідження припускає, що якщо вам 25 років, то вам треба їсти менше, а займатись спортом більше, якщо ви не хочете набирати зайву вагу", – стверджує професорка з питань охорони здоров’я та спеціалістка з кінезіології Йоркського університету (Канада, Торонто) Дженіфер Кук.

"Також, це вказує, що інші фактори, не лише вправи чи харчування, можуть сприяти набору ваги", – додає вона.

Кук навела три фактори, які можуть заважати міленіалам залишатись стрункими.

По-перше, зараз люди споживають більше хімікатів, які можуть сприяти набору зайвої ваги: пестициди, вогнестійкі речовини, які використовують під час будівлі житла, речовини у харчовому пакуванні – все це може впливати на наші гормональні процеси та змінювати механізми, які відповідають на набір або втрату ваги.

По-друге, значно збільшилось споживання деяких ліків в порівнянні з 70 та 80-ми роками.

"Прозак", відомий антидепресант, з’явився на ринку у 1988 році. Зараз антидепресанти – це ліки, що є одними з тих, які лікарі виписують найчастіше. І один з їх побічних ефектів – набір ваги.

І нарешті, по-третє, Кук та інші автори дослідження вважають, що мікробіом пересічного американця міг дещо змінитись з часів 80-х.

Є припущення, що мікробіом може впливати на те, як швидко ми набираємо вагу.

Фото:Lanakhvorostova/Depositphotos

Американці їдять більше м’яса ніж кілька десятиліть тому. В м’ясі присутні гормони та антибіотики й це все може впливати на мікробіом разом з багатьма іншими факторами.

Також Кук вважає, що розповсюдженість штучних цукрозамінників може впливати на наш мікробіом.

Вчені підсумовують, що наша вага може залежати від факторів, які не так легко контролювати.

"Зараз дуже багато упереджень щодо людей з зайвою вагою, – каже Кук. – Їх вважають лінивими, такими, що потурають своїм бажанням.

Якщо наше дослідження коректне, то нам треба займатись спортом більше, а їсти менше, щоб важити стільки ж, скільки наші батьки у часи їх молодості".

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні