Науковці вперше надрукували людське серце на 3D-принтері

— 17 квітня 2019, 11:30

Майбутнє – зовсім поруч. В Ізраїлі вперше надрукували людське серце на 3D-принтері.

Дослідники сподіваються, що ця технологія допоможе лікувати серцеві захворювання та створювати органи для трансплантації, пише CNN.

"Це вперше, коли вдалося успішно змоделювати та надрукувати ціле серце, що містить клітини, кровоносні судини, шлуночки та камери", – стверджує професор молекулярної та клітинної біології та біотехнологій університету Тель-Авіва Таль Двір.

Він головний автор дослідження, яке було опубліковане у журналі Advanced Science.

Науковець тримає надруковане серце. CNN

Жирова тканина, яка оточує органи черевної порожнини, стала матеріалом для серця.

Клітини жирової тканини були відділенні від інших складників тканини та перепрограмовані у стовбурові клітини з можливістю адаптуватись до клітин серця.

Потім цю модель було перероблено у гідрогель, який слугував "чорнилами" для друку.

"На даному етапі, наше серце маленьке – розміром з серце кроля. Але людське серце потребує тої самої технології", – пояснює Двір.

До цього науковцям вдавалось надрукувати лише тканини без кровоносних судин.

Серцево-судинні хвороби – головна причина смерті у світі. Трансплантація – єдина можливість впоратись з серцевою недостатністю на останніх стадіях.

Також Таль Двір пояснив, що використання клітин пацієнта – ключ до моделювання тканин та органів.

"Біологічна сумісність – принципова для змодельованого матеріалу, якщо ми хочемо запобігти відторгненню. Інакше, це повністю нівелює роботу", – каже науковець.

Якщо подальші дослідження будуть успішними, дослідники планують пересадити надруковане серце спочатку тваринам, а потім – і людям.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні