11 оброблених продуктів, які дієтологи не вважають шкідливими

— 4 квітня 2019, 11:04

У переробленої їжі погана репутація.

У більшості випадків вона справді підтверджена фактами – є лише невеликий перелік продуктів, які можна вживати без відчуття провини перед своїм організмом.

Дієтологи назвали оброблені продукти, котрі, на їхню думку, можна вживати без остраху, пише The Time.

Йогурт

Так, він може міститись у контейнері, але це не привід не товаришувати з ним.

Йогурт – чудове джерело протеїну, вітаміну B12, кальцію та пробіотик. Обираючи його у магазині варто прочитати склад на етикетці і узяти той, в якому менше 12 грамів цукру на порцію.

Натомість можна підсолодити його свіжими фруктами. Дієтологи виділяють грецькі йогурти – у ньому подвійна порція протеїнів та мало цукру. І тримайтесь подалі від ароматизаторів.

Заморожені овочі

Такі овочі мінімально оброблені, і можуть бути навіть багатшими на вітаміни, ніж свіжі, адже їх збирають і кладуть до морозильної камери у той час, коли вони є на вершині поживних можливостей.

Фото belchonock/Depositphotos

Томатні соуси і пасти

Зазвичай не домашні соуси не дуже пасують до здорової дієти. Але справи зовсім інакші, коли йдеться про помідори.

Томатні продукти, такі, як соус, містять більше речовини лікопену, здатної опиратися раковим клітинам, ніж свіжі помідори.

Щоб обрати найкращу пасту, знайдіть банку з меншим вмістом цукру. Він не має бути одним із трьох перших інгредієнтів. Рівень солі також бажано обирати низький: 140 мг на порцію.

Квашені овочі

Квашена капуста сповнена користі для здоров'я. Завдяки процесу бродіння, вона є багатим джерелом пробіотиків, які допомагають травленню. Вона також містить клітковину, забезпечуючи організму джерела вітаміну А і С. Деякі дослідження показали, що квашена капуста може також сприяти профілактиці раку молочної залози.

Соління чи мариновані огірки

Огірки проходять обробку шляхом ферментації, яку використовують для продовження терміну зберігання продуктів. Такий тип обробки допомагає розвитку пробіотиків – корисних бактерій у шлунку та кишківнику, котрі зміцнюють імунну систему і знімають запалення.

Мариновані огірки чи соління низькокалорійні, тож вони можуть бути легким перехопленням між основними стравами.

Фото yelenayemchuk/Depositphotos

Органічне желе

Так, воно містить цукор. Але якщо їсти не більше чайної ложки, можна одержати дозу антиоксидантів і фітонутрієнтів, які концентруються на боротьбі з хворобами. Просто варто пам'ятати, що у джемі можуть бути залишки пестицидів, тож варто шукати органічні сорти. Це особливо важливо, коли йдеться про полуниці виноград, —вони, як правило, містять більше залишків пестицидів.

Вітамінізовані каші

Процес фортифікації вітамінізації розпочалося у 1920-х роках як спосіб усунення дефіциту поживних речовин. Наприклад, додавання йоду у сіль, вітамін D у молоко, а залізо до зернових.

Не зважаючи на те, що вони обробляються, ці каші можуть бути корисними, оскільки вони насправді мають певні поживні речовини, яких у їжі не було, чи ті, котрі зникли під час обробки.

Збагачені каші можуть бути хорошим способом одержати рекомендовану кількість вітамінів і мінералів. Їх часто додають до рекомендацій вагітним жінкам.

Темний шоколад

Так, у вас є повний карт-бланш потурати своїм невеличким захопленням. Завдяки високому вмісту флавоноїдів, темний шоколад здатен поліпшити рівень холестерину у крові і навіть знизити кров'яний тиск.

Шоколад також пов'язують із гарним самопочуттям та продукуванням серотоніну у мозку, котрий допомагає підняти настрій. Просто переконайтеся, що ви обрали темний шоколад, який містить принаймні 70% какао.

Фото Shaiith79/Depositphotos

Сир-косичка

Як і більшість продуктів у цьому списку, користь сиру залежить від конкретного вибору. Органічні моцарела чи чеддер є найкращим варіантом, адже вони низькокалорійні.

Заморожена піца

Це не безневинна страва, тож не варто робити запаси з піци у холодильнику. Вона містить рафінований хліб і може додати забагато калорій.

Однак сир у піці – це продукт, багатий на кальцій, а томатний соус – концентроване джерело антиоксиданту лікопіну, про який вже йшлося.

Проте варто уникати перероблених м'ясних начинок — ковбас із високим вмістом насичених жирів, чи пепероні, і це може призвести до збільшення ризику деяких видів раку.

Тож найкращим вибором буде звичайна піца з сиром чи овочами на основі цільнозернових коржів.

Заморожені сухофрукти

Дослідження стверджують, що заморожені і висушені фрукти мають усі поживні цінності звичайних. Хрустка структура робить їх схожими на чіпси, однак подовжує термін зберігання. Окрім того, такі фрукти можна брати з собою на роботу чи у подорож, не хвилюючись за їхню свіжість.

Дієтологи радять обирати ті пакування, де немає доданого цукру – лише самі фрукти.

Вас також може зацікавити:

Скільки коштує здорове харчування? Підраховує Супрун

Правильне харчування: Чи знайомі вам його базові принципи. ТЕСТ від лікарів-дієтологів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні