Діагностувати депресію та тривожність по твіттеру? Штучний інтелект відкриває нові можливості діагностики

— 16 травня 2019, 17:47

Вчасна діагностика депресії – все ще важливе питання для медицини.

Але, можливо, поєднання штучного інтелекту та комп’ютерного зору зможе допомогти виявити людей, які мають ризики депресії та тривожності за їх профілем у твіттер, пише Neuroscience News.

Фото:pressmaster/Depositphotos

Користувачі з депресією та тривожністю схильні постити у твіттер зображення низької естетичної якості та з тьмяними, переважно сірої гами кольорами.

Це виявило нове дослідження Penn Medicine.

Дослідники виявили, що користувачі схильні пригнічувати позитивні емоції, а не демонструвати негативні. Наприклад, мати в профілі на фото нейтральний вираз обличчя, а не похмурий.

Ще у 2018 році науковці зрозуміли, що завдяки штучному інтелекту депресію можна передбачити за три місяці до встановлення діагнозу.

Штучний інтелект ідентифікував ключові слова, які відмічали деякі користувачі.

Але соціальні медіа стають все більш візуальними. Зображення, яке постять люди, можуть вказати на аспекти їх здоров’я і це є дуже цінним для медицини.

"В той час як лексичні аспекти депресії добре вивчені, візуальні – поки ні", - каже головний автор дослідження, дослідник центру цифрового здоров’я Penn Medicine Шарат Гунтуку.

Також він додає, що дуже складно трансформувати пікселі, які формують зображення у те, що допоможе діагностувати стан людини.

Але це стає можливим за допомогою прогресу у розвитку алгоритмів комп’ютерного зору.

Дослідники використовували алгоритм для того, щоб проаналізувати такі дані як колір, вираз обличчя та такі естетичні показники як глибина, симетрія та освітлення.

Для цього науковці використали пости майже 4000 твіттер-користувачів.

Щоб категоризувати їхні бали по шкалі депресії та тривожності, вони аналізували останні 3200 твіті кожної людини.

В той час 887 користувачів пройшли традиційний огляд, який допоміг виявити, яку кількість балів вони отримали.

Потім зображення, які вони постили, зрівняли з їх балами.

З’ясувалось, що люди з тривожністю частіше постили сірі та неестетичні зображення, ніж люди з депресією.

Аналіз акаунтів учасників допоміг з’ясувати, що користувачі з депресією частіше публікували лише фото себе без родичів чи друзів.

Також, рідше за людей без депресії, публікували зображення зі своїм хобі.

"Депресія часто характеризується "ущільненими емоціями". Людина гірше виражає емоції, також це впливає на діяльність та хобі, які раніше приносили людині задоволення", – каже Гунтуку.

Хоча розроблений метод поки далекий до діагностичних стандартів, потенційно він може допомогти швидко та дешево діагностувати ризики депресії та тривожності, якщо людина надасть своєму лікарю доступ до свого акаунту.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні