Кожна друга українка не знає, що можна, а чого не можна робити під час менструації. Опитування

— 28 травня 2019, 12:00

Майже половина (48,4%) українських дівчат не знають, що можна, а що не можна робити під час менструації. А ще соромлятьcя купувати засоби гігієни та мають досвід цькування через місячні.

Про це свідчать дані опитування проекту U-report, який на замовлення ЮНІСЕФ провів онлайн-опитування хлопців та дівчат.

Результати опитування вказують на те, що українській молоді бракує освіти та здорового відношення до теми менструації.

Вдумайтесь: кожна друга дівчина стикалася із насмішками та жартами через менструацію і 15% переживали глузування через плями крові на одязі.

Кожна четверта дівчинка (24,7%) соромиться купувати засоби гігієни на людях.

Чому так? Стигматизація та закритість теми. Менше третини хлопців говорять, що їм розповідали про деталі менструації у дівчат.

При цьому аж 91% дівчат і 74% хлопців вважають, що їм треба надавати більше інформації про цей процес.

Близько третини опитаних відповіли, що інформацію про менструацію підліткам і молоді потрібно надавати у форматі уроків у школах. Кожен четвертий сказав, що це мають бути розмови з батьками, стільки ж назвали тренінги, далі у рейтингу – відеолекції, індивідуальні заняття (з психологом), статті в Інтернеті.

Цікаво, що чим старшими є опитані, тим частіше вони відповідали, що інформацію про менструацію необхідно надавати у формі відеолекцій.

А молодші - навпаки кажуть, що це мають бути статті в мережі.

До того ж, кожен четвертий опитаний хлопець сказав, що у нього виникають загальні питання про основні правила статевої гігієни, наслідків недотримання її тощо.

17,6% опитаних цікавлять питання, пов’язані із статевими стосунками та безпекою статевих відносин (використання контрацептивів, запобігання вагітності, ІПСШ та їх профілактика, запобігання статевих захворювань).

Кожен десятий сказав, що у нього виникають питання, пов’язані з менструацією та статевою гігієною у дівчат.

Це опитування ЮНІСЕФ оприлюднило у день Менструальної гігієни, який світ відзначає 28 травня.

Фонд анонсував початок освітньої кампанії. Основна мета – дати підліткам знання про менструацію та гігієну, а також допомоги їм зрозуміти цей процес й сформувати здорове до нього ставлення.

Обличчям кампанії та другом ЮНІСЕФ з її реалізації стала популярна співачка Мішель Андраде.

"Менструація не має перешкоджати дівчатам ходити до школи, реалізовувати свої права і свій потенціал.

Без правильної інформації дівчата часто не знають, як безпечно для здоров’я дотримуватись гігієни і поводитись у цей період, стають жертвами насмішок і булінгу з боку однолітків.

Але знань про менструацію бракує також і хлопцям", - розповідає Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сільвандер.

У опитуванні взяли участь 11888 U-репортерів 14-34 років.

Можливо, вас зацікавить:

Реклама:

Головне сьогодні