Чи рятують харчові добавки і від яких хвороб? Вчені вивчили досвід 1 млн осіб

— 9 липня 2019, 10:50

Мультивітаміни, риб'ячий жир, антиоксиданти, харчові добавки приймають мільйони людей по всьому світу.

За даними The Daily mail, тільки у США близько 34% дорослих вживають добавки щодня, а ринок цієї продукції за п'ять років збільшився на 6% і зараз оцінюється у 37 мільярдів доларів в рік.

Люди вживають цю продукцію, щоб продовжити тривалість життя та запобігти розвитку серцево-судинних захворювань.

Але фахівці все частіше скептично ставляться до вартості таблеток, причому багато хто вказує, що добавки дають короткий шлях до здорової дієти, але не здатні замінити справжню їжу.

Риб'ячий жир приймають мільйони людей по всьому світу. Фото korzeniewski/Depositphotos

Команда вчених із Університету Західної Вірджинії в США вирішила дослідити, чи дійсно харчові добавки здатні вплинути на це, пише журнал Annals of Internal Medicine.

ВІДЕО ДНЯ

Вони проаналізували 277 досліджень щодо найпопулярніших 16 харчових добавок та восьми дієтичних продуктів, в яких загалом взяли участь 1 мільйон осіб.

Вчені не знайшли достовірних доказів того, що вітамінно-мінеральні добавки пов'язані зі зменшенням передчасної смерті або серцево-судинних захворювань.

Проте дослідники виявили, що деякі добавки дійсно забезпечують певний ступінь захисту від конкретних проблем зі здоров'ям:

  • Фолієва кислота, наприклад, показала захистну дію від інсульту.
  • Омега-3 жирні кислоти здатні захищати від інфарктів.

При цьому полівітаміни, селен, вітамін А, вітамін В6, вітамін С, вітамін Е, вітамін D і залізо не мали значного впливу ні на ранню смерть, ні на серцево-судинні захворювання.

Дослідники також зафіксували:

  • Середземноморська дієта, багата овочами, оливковою олією і рибою, не впливає на смертність або здоров'я серця.
  • Зниження вмісту жиру в раціоні не скорочує показники серцевих захворювань.
  • Зниження рівня солі – знижує рівень смертності, а не проблеми з серцем.

Професор Сьюзан Джебб з Оксфордського університету вказує на те, що це дослідження підтверджує переважну більшість попередніх, які не змогли знайти переваги більшості харчових добавок.

Однак вона не погоджується з твердженням, що урізання в раціоні жиру або солі не сприяє здоров'ю.

Дієтолог NHS Кетрін Коллінз теж критикує це дослідження.

"Використання парасолькового огляду для оцінки дієтичних досліджень на здоров'я серця – це як малювати шедевр за допомогою щітки для паркану – широкі штрихи створюють враження, але життєвий нюанс, клінічно значимі дрібні деталі втрачаються", – пояснює вона.

Вас також може зацікавити:

Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники

Вітаміни групи В: як їх правильно споживати. Пояснює Супрун

Не лікує, але корисний: навіщо потрібен селен та де його шукати

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні