Молочний шоколад, ароматизований, солодкий, шоколадні поливи на печиві і цукерки, або швидкорозчинна какао-суміш з цукру, сухого молока, інших домішок і сумнівного какао ще нікого не вилікували, лише навпаки, розповідає МОЗ.
![]() |
bhofack2/Depositphotos |
Тоді як у чорному шоколаді без цукру, який якнайменше термічно обробили, і какао-порошку, є сполуки із протизапальною, кардіопротекторною, антиалергійною, антигепатотоксичною, противірусною діями та ефективні у боротьбі з вісцеральним ожирінням.
ЯК ОБРАТИ ХОРОШИЙ ШОКОЛАД 🍫
Масла какао і какао має бути не менше 70%. Що темніший шоколад, то краще.
В переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, а цукор - на останньому.
🍫 Оскільки какао коштує значно дорожче за цукор, такий шоколад не може бути дешевим.
Молоко не потрібне. В шоколад, навіть чорний, інколи додають білки молока для пом’якшення смаку, але це не обов’язково.
🍫 Молочний шоколад нічим не корисний, не обманюйте себе.
🍫 Шоколад має мазати пальці. Масло какао має такий склад жирних кислот, що плавиться при 35-37 градусах за Цельсієм.
Якщо ви тримаєте шоколадку в руці, і пальці чисті, викиньте — це підробка.
Масло какао не псується і не прогорає, містить мононенасичені жирні кислоти, окрім насичених.
🍫 У підробці переважають насичені жири, не конче потрібні серцево-судинній системи. Радше навпаки.
Какао має бути заготовлене без порушення прав людей (fair trade). Про це має бути зазначено на обгортці.
🍫 СКІЛЬКИ МОЖНА ЇСТИ ШОКОЛАДУ?
Наразі немає оптимальної денної дози шоколаду чи какао, але загальна ідея проста: більше какао, менше всього іншого. Споживання калорій не має зростати, чи споживання решти нутрієнтів — зменшуватися через шоколадки.
Доза какао 5-7 грамів фігурує в джерелах як "достатня".
![]() |
Тому варто їсти більше темного какао-порошку чи трохи гіркого чорного шоколаду.
Це ефективно доповнить раціон мікроелементами, клітковиною та поліфенолами без шкідливих наслідків.
З ЧИМ СМАКУВАТИ ШОКОЛАД І КАКАО
🍬 Поєднуйте ягоди і какао. Ягоди солодкі, какао гірке, і вони всі багаті на поліфеноли. Важко придумати кращу їжу для здоров’я серця, хіба що — жирна риба з печеною картоплею.
🍬 Поєднуйте какао, фініки, горіхи та банани. Ще одне вдале поєднання клітковини, природного вмісту цукру, текстури і користі.
🍬 Цукерки "сухофрукти в шоколаді" можна зробити у вигляді десерту зі сметани чи жирного йогурту, какао, тахіні (кунжутної пасти), меду чи цукру та чорносливу або вишень.
🍬 Додавайте какао чи тертий чорний шоколад і банани до вівсяної каші.
🍬 Робіть пастилу з яблук, вишень чи інших ягід і, звісно, какао.
🍬 Для святкових оказій обирайте не торти із жирним кремом на основі маргаринів та емульгаторів, а не дуже солодке домашнє брауні. Знову ж таки, його можна робити з бананом, ягодами і горіхами, аби збільшити вміст клітковини і мінералів в десерті, і зменшити частку цукру.
Як вибрати хороший шоколад і з цим його їсти, ми уже зрозуміли. А як його роблять?
🍫 ШОКОЛАД
Какао-боби ферментують бактеріями і грибками — так народжується їхній аромат. Очищені та висушені какао-боби багаті на поліфенольні сполуки та масло.
Потім какао-боби смажать, лущать, роблять рідке какао, з якого вичавлюють масло.
У какао-порошку може бути вміст масла какао залежно від того, як його відтисли. Інколи рідке какао проходить олужнення, це робить його менш кислим і смачнішим.
Шоколад готують з рідкого какао або какао-порошку, та масла какао і емульгаторів.
В ідеалі, більше нічого додавати не треба.
🍫 КАКАО
У какао багато катехінів, флаванолів, антоцианів, теобромін, кофеїн, магній, залізо, цинк і клітковина.
Саме цей набір сполук робить какао та чорний шоколад корисними для здоров’я.
![]() |
Скільки корисностей в плитці шоколаду, яку ви тримаєте в руках, залежить від низки чинників: генотипу рослини, місця вирощування, стиглості бобів та самої обробки.
У хорошому какао поліфенолів не менше, ніж в червоному вині і зеленому чаї.
🍫 ЧОМУ КОРИСНИЙ САМЕ ЧОРНИЙ ШОКОЛАД
Для перегляду причин скористайтеся стрілочками
🍫 А ШОКОЛАД МОЖЕ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ?
Шоколад і какао містять багато різних сполук, тому можливо, що щось із них викликатиме алергію.
Та насправді, те, що приймають за алергію в дитини, це атиповий або системний контактний дерматит.
Харчова алергія проявляється як біль в животі, свербіж слизових рота, навіть вертання їжі чи діарея.
🍫 Дерматит часто супроводжуються і харчовими аллергіями, тож інколи вони збігаються. Але найпоширенішими харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи чи яйця, але не какао.
![]() |
Шоколад може бути тригером дерматиту через наявність молока, горіхів, або вміст нікелю, який вважають одним із провокаторів системного дерматиту.
Дітям не варто їсти шоколад, бо це солодощі, загроза для зубів, і зайві калорії замість повноцінної їжі.
Але саме какао чи масло какао здебільшого не становлять загрози для здоров’я.
Експериментальні дані свідчать, що флавоноїди какао позитивно впливають на імунну систему кишківника і запобігають харчовим алергіям. Все не так, як ми звикли гадати.
Більше про смаколики:
Як обгортка впливає на наш вибір? Пояснює "шоколадне" дослідження
У шоколадно-горіховій пасті Nutella стало більше цукру. Чому це важливо
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.