Чи скасують напрацювання команди Супрун і що буде з медреформою: перші відповіді нового міністра Скалецької

Чи скасують напрацювання команди Супрун і що буде з медреформою: перші відповіді нового міністра Скалецької

– Хто формує кадрову політику в МОЗ? Обирає заступників та радників.

– Чи є конфлікт інтересів у тому, що радник – людина з фармбізнесу?

– Що пов'язує міністра МОЗ та Михайла Радуцького?

– Що буде далі з медреформою, "швидкими", лікарнями, сімейними лікарями та медичними протоколами?

– Чи буде в Україні страхова медицина?

Відповіді на ці питання журналісти намагалися отримати у нової очільниці Міністерства охорони здоров'я Зоряни Скалецької (раніше Черненко) на її першій прес-конференції.

Журналістам спочатку обіцяли півтори години спілкування. Втім, після вступного слова радник міністерки Дмитро Раімов заявив, що на питання є 20 хвилин. Після обурення журналістів час продовжили до години.

Після прес-конференції журналістам заблокували вихід з зали, аби вони не ставили додаткових запитань Скалецькій.

"Українська правда" публікує основні тези, озвучені міністеркою, та окреслює запитання, які так і залишилися без відповіді.

Фото: УНІАН

Чи скасують те, що зробила Уляна Супрун та її команда?

Зоряна Скалецька визнала, що "дійсно багато було зроблено в сторону реформування, в сторону змін, щоб українське населення було забезпечене медичною допомогою та охороною здоров’я".

Вказала, що питання вакцин "дуже добре пропрацьовано попереднім складом і урядом, закуплені вакцини згідно Календаря, але на сьогодні питання в тому числі вакцинації дорослих, цим питанням треба займатися".

Міністерка додала, що вже на порядку денному стоїть питання підготовки до осіннього сезону, яке "стосується епідемій":

– Гостро стоїть перед осінним сезоном розробка порядку реагування на інфекційні спалахи, оскільки ми бачимо, що ситуація не має централізованої єдиної процедури. Регіони чекають цього від нас.

За законом "Про державні фінансові гарантії" вся медицина України має зайти в реформу з 1 січня 2020 року. Це "швидка", поліклініки, лікарні тощо.

Зоряна Скалецька повідомила, що "якщо запуск і буде відбуватися, то не з 1 січня, а, як мінімум, з 1 квітня".

"Якщо не відбудуться зміни в Бюджетному законі на наступному році… сказала вона.

Щоб запустити в наступному році вторинку через НСЗУ згідно передбаченого законом гарантованого пакету, ще досить багато не зроблено.

По оптимізації закладів робота досить слабка. По розрахунках не по всіх темах, які передбачені гарантованим пакетом, не по всіх видах перераховано.

І протоколи. Ми цим будемо займатися, сподіваємось за підтримки медспільноти і зробимо це до нового року.

Щодо 60 на 40 (60% бюджету лікарня отримуватиме, як і раніше, а 40% – залежно від виконаної роботи: за конкретний випадок лікування в стаціонарі), всі розрахунки залишаються.

Тобто те, що напрацювали за часів Уляни Супрун, наразі продовжують.

Сімейна медицина. За словами Зоряни, сьогодні сімейного лікаря має ще не все населення, тому це треба виправити, щоб "не 28 мільйонів лише мало доступ до лікаря первинної ланки. Це одне з першочергових завдань. Провела нараду з НСЗУ, вони готують сьогодні обрахунки".

Вхід у Центр первинної меддопомоги у Вознесенську на Миколаївщині, де реформа первинної ланки йде успішно

Торкнеться нова команда і зарплат сімейних лікарів. Бо в одних медзакладах вона висока, а в інших при такій же завантаженості 5-6 тисяч гривень, як і раніше:

– Ми маємо захистити наших лікарів в межах певного відсоткового захищеного тарифу в межах первинки.

Проте, як це відбуватиметься конкретно, якими будуть механізми і коли вони запрацюють, Зоряна Скалецька не розповіла.

За її словами, покращуватимуть також фізичну доступність до медицини:

– Цього тижня збираються представники регіонів, оскільки питання рівномірного доступу до закладів охорони здоров’я в регіонах є критичним. На сьогодні сподіваюся на розуміння місцевої влади.

Міністр також додала, що не бачить сенсу ставити кінцевий термін підписання декларації з сімейним лікарем:

– Сподіваюсь до кінця року буде проведено перепис населення. Це допоможе зрозуміти, скільки населення підписало декларації. Це потрібно також для розрахунків, як далі організовувати цю роботу.

Щоб зробити хорошу реформу, потрібні фахівці, які проведуть аналіз ситуації, інформацію і моделі, які відомі в світі. А далі повинні бути інструменти, які називаються нормативно-правові акти, по яких реформи впроваджуються.

Якщо вони неякісні, несвоєчасні, не відповідають чинному законодавству, то скільки ми б не уявляли реформу, ми її не проведемо.

Роботи багато, але все реалістично, якщо працювати злагоджено і в нас не буде жодних бажаючих нам перешкоджати.

[BANNER1]

Радники, заступники і чи є конфлікт інтересів

Хто буде заступниками міністра і хто є радниками - важливі питання, які впливають те, що далі буде з українською медициною і хто впливатиме на різні рішення.

Радників МОЗ офіційно не оприлюднило, УП розповіли про них власні джерела. Тому ми запитали:

– Хто формує кадрову політику в МОЗ? За яким принципом обираються ваші радники і заступники?

І чи не вважаєте ви конфліктом інтересів, що вашим радником стала людина, яка є співвласником "ІнтерХіму" (фармацевтична компанія).

– Багатьох з цих людей я знаю давно. Давайте подивимось на цю ситуацію більш сучасним поглядом. Це радники, які потрібні в цій хвилині, зараз, і є інформація, котру вони можуть принести і надати максимально підтримку, – відповіла нам Зоряна Скалецька.

Вона також додала, що Олександр Чумак, який є співвласником фармкомпанії "ІнтерХім", готовий до роботи та не матиме повноважень, які дозволять діяти йому у власних інтересах:

– Його бачення, як ми можемо сформувати фармполітику в Україні. Політика – це не закон, це певні підходи. Якщо він їх подасть і ми сформуємо і затвердимо урядом.

Тобто це не є тільки його бажання чи моє бажання. Це урядова позиція. Якщо вона всіх влаштує.

Повірте, у нас до сих пір не сформована за всі роки не була фармполітика. Я неодноразово зверталась на різних конференціях, прошу всіх учасників ринку: "Сядьте між собою і домовтеся хоча б про якісь базові речі, які ви точно можете державі від себе представити: чи то по ПДВ, чи по чомусь іншому".

Але вони не можуть між собою домовитися, значить, ми маємо це зробити від своєї сторони. Визначити ключові речі, ключові позиції. Він на сьогодні сказав, що він готовий. Напише – ми подивимся. Це не означає, що це буде на все життя.

Я зразу інформую про всіх замів, які б не були призначені: уряд приймає рішення по замах. Будуть визначатися і "без жодних власних самовольних бажань".

Якщо з них щось робитиме поза дорученням міністра, це буде питання того, що відбувається саботаж. Якщо у вас буде така інформація по будь-якому заму, будь ласка, надавайте.

– Але ви не відповіли, хто формує кадрову політику. Ви сама чи вам хтось дав цих радників?

– В сенсі "дав"? Я знаю цих людей або про них мені розказували.

Наприклад, про Младену (Качурець, керівницю медичного сектору Офісу ефективного регулювання – УП), яку я знаю, яка є моєю студенткою з Могилянки. Інформували про її активну роботу BRDO (Офісі ефективного регулювання) і в прем’єр-міністра.

І нічого поганого я в цьому не бачу, якщо вона і всі інші можуть влитися в команду і напрацьовувати, що потрібно по освіті і науці, наприклад.

– І конфлікту інтересів з Чумаком ви не бачите, що він співвласник фарми?

– В даній ситуації мене цікавить, чи він готовий написати фармполітику. Я зрозуміла ваше запитання, повноваження будуть лише по формуванню політики, а не по прийняттю певних рішень, які стосуються призначення якихось привілеїв, пріоритетів чи можливостей.

По інших радниках Скалецька сказала наступне:

– Андрій Семиволос (гендиректор медкомпанії "Мій лікар" ("Мій лікар"), раніше працював головлікарем Київського міського дитячого діагностичного центру (КГДДЦ) поставив на хороший управлінський рівень звичайний комунальний заклад охорони здоров’я.

Пані Голубовську всі знають як найкращого фахівця. Вчора ми зустрічалися з головою громадського здоров’я (ймовірно, мова про Володимира Курпіту, директора Центру громадського здоров’я МОЗ – УП) і пані Голубовською. Вони прекрасно доповідали ситуацію по біобезпеці. І жодного конфлікту я не побачила.

Довідка УП: Ольга Голубовська – позаштатний головний спеціаліст МОЗ при Раїсі Богатирьової. Людина з групи впливу Петра Багрія. Керувала напрямком "інфекційні хвороби". Просувала пегільовані інтерферони для лікування гепатиту С, єдиним постачальником цих препаратів був монополіст Петро Багрій.

Ольга Голубовська

Про Олену Сімоненко, яка була старшим проектний менеджером з децентралізації Офісу реформ Кабміну, міністерка сказала:

Вона працювала в офісі реформ, займалася децентралізацією, ми неодноразово перетиналась по питаннях, які стосувалися охорони здоров’я і госпітальних округів. Нам зараз ця інформація і допомога потрібна.

Про Андрія Гука, заступника директора ДП "Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України", який виступив за реформу медицини без Уляни Супрун:

– Він є представником медичної спільноти, асоціації, котрі дуже активно працюють, можуть представити…

Щодо запитання про можливих заступників і хто ними стане, міністр сказала:

Заступники: осіб озвучених, як мені показали в Facebook, подано, але Кабмін затверджує цих осіб, тож подивимось після рішення уряду.

Тобто ви не ухвалюєте?

Тобто? Я член уряду і теж голосую.

Можете назвати прізвища.

Я сьогодні бачила прізвища Загорійчука, Семиволоса і Кочурець.

Вони подані?

Так

Голубовська буде?

Ні.

Ви підтримуєте медреформу, але як так виходить, що у штаті у вас є люди, наприклад, Ольга Голубовська, яка відома своєю жорсткою критикою реформи? – питали журналісти.

Якщо особа має іншу (думку УП), то це означає, що вона не фахівець? зреагувала міністр.

Немає співвідношення між тим, яку вона має оцінку ситуації та яким вона є фахівцем. Якщо особа має іншу думку, це означає, що ми можемо обмінюватись думками і поєднати найкращі знання та вміння від різних людей.

І я за те, щоб ми рухались вперед, а не визначали, хто кого критикував. Те, що вона писала, це питання їхнього особистого контакту.

[BANNER2]

Стосунки з Михайлом Радуцьким, головою профільного комітету

Журналісти також питали новопризначену міністерку про її стосунки з Михайлом Радуцьким. Він був радником Володимира Зеленського з медичних питань, а тепер очолив комітет Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування.

Михайло Радуцький

29 серпня у ЗМІ потрапило його матюкливе листування, у якому він називає Черненко "своєю людиною".

– Я з Михайлом Радуцьким якщо і перетиналася десь, то це хіба були ефіри.

Я сказала, що як писала законопроекти, так і дальше буду писати. І якщо потрібна буде допомога звертайтеся. Ми спілкувалися лише на цю тематику.

В якийсь момент сказали подати своє резюме. Нічого більше поза цей зміст не відбувалося. Жодних інших домовленостей я не отримувала.

Чому тоді він назвав вас "своєю людиною"?

Це питання до нього, не до мене.

Ми так і не отримали відповіді на питання, чи є новопризначена міністр самостійною фігурою, за яким принципом вона обирала радників (чи не обирала), і кого хоче бачити своїми заступниками.

Чи буде страхова медицина?

Під час передвиборчої кампанії команда нинішнього Президента обіцяла впровадження страхової медицини. Журналісти запитали:

Оголошена страхова медицина. Як вона буде поєднуватись з цією реформою вторинки та екстреної допомоги, яка вже запроваджена, яка вже з квітня має розпочатись?

В нас сьогодні немає ні ресурсів, ні часу, ні можливості робити якісь зміни. Якщо ми говоримо про страхування, то ми як побачимо законопроект, то звичайно матимемо певні виклики для інтегрування.

Я вчора запитала Національну службу здоров'я, чи вони готові до моделювання ситуації, як би це мало інтегруватись. Тобто сьогодні вони більше працювали в контексті дешевих, контрактування оплатних послуг.

Скоріш за все, вони думають так, щоб цього не було.

А ви?

Мені, на сьогодні, є цікаво подивитись ту модель законопроекту, модель страхування, яку в законопроекті внесуть в поправки.

Поки не обговорювалась модель ця?

Вони обговорювались, вони були різні, там є багато деталей і вони впливають на кінцевий результат, тому для мене це швидше ще розмова, яка не до кінця має на сьогодні зміст.

Тобто буде впроваджуватись те, що вже почалось впроваджуватись і далі, а потім, можливо… Воно завжди може бути поєднано.

Є побоювання, що люди, які не мають коштів на страхову медицину, взагалі не отримають медичні послуги.

Систему страхування, якщо і будуть впроваджувати, то її буде впроваджувати парламент своїм законом.

Наскільки мені відомо, з останніх розмов, які з’явилися в дискусіях влітку по законопроектам зі страхування, розглядався такий варіант, що населення не повинно буде платити. Принаймні в основній частині для малозабезпечених, тих хто живе за межею бідності і так далі.

Тобто там лишається незначний відсоток для певного приватного страхування, але не платежів з кишені.

Ви будете працювати над створенням цього документу?

Я сподіваюсь, я буду залучена до опрацювання, як мінімум, сподіваюсь.

[BANNER3]

Що буде зі "швидкими"?

– Найперше маємо відпрацювати питання екстреної допомоги, – сказала Зоряна Скалецька. – З 2012 року триває реформа і незавершена. В тому числі диспансеризація, в тому числі наявність відділень інтенсивного лікування належної мережі.

Велися обрахунки, їх досі немає. Мала перемовини з міністром інфраструктури перемовини, що працюватимемо, в яких регіонах найперше треба робити дороги, котрі потрібні для наших планів і стосуються належної роботи екстреної допомоги.

"Найперше маємо відпрацювати питання екстреної допомоги". Фото: sudok1/Depositphotos

Я знаю, що сьогодні є напрацювання, певні домовленості про навчання та запропонувати іншу модель для бригад.

Але скільки б ми не мали бригад, для мене зараз більш важливим є питання не чи машина приїде, а куди машина довезе. Ми не маємо мережі, куди ми можемо везти.

Так, це важливо, чи будуть парамедики будуть в машині і чи ми їх навчимо. Але якщо ми будемо лише про це дбати, то нормальна робота екстреної допомоги не буде забезпечена.

Ми подивимось, що в нас є.

Подивимось, що нам запропонують іноземні держави, які хочуть надати нам допомогу в цьому питанні.

Але це не є ключовим та єдиним питанням екстреної допомоги. Основна робота буде вестися з місцевою владою на рахунок мережі інтенсивних відділень, інтенсивних лікарень, оскільки в іншому випадку всі наші розмови про екстрену допомогу та парамедиків не матимуть сенсу.

Якими будуть медичні протоколи?

На питання, чи матимуть лікарі й надалі юридичну можливість використовувати медичні протоколи інших країн у своїй практиці, як це є зараз, Зоряна Скалецька відповіла, що так, така можливість наразі є, але лікарі не є достатньо юридично захищеними і мають певні правові ризики.

Зараз ситуація в тому, що лікарі мають запит більшого правового захисту при застосуванні міжнародних протоколів.

Але саме зараз вони є юридично захищеними, – зреагувала УП.

Так... Ні, зараз вони не є юридично захищеними. У них є певні правові ризики, – відповіла міністр.

У 2017 році впровадження медичних протоколів надало право лікарям використовувати у своїй практиці ефективні стандарти лікування та діагностики, які є в світі, та бути при цьому юридично захищеними. Фото: IgorVetushko/Depositphotos

Справа в тому, що ще у 2017 році впровадження медичних протоколів надало право лікарям використовувати у своїй практиці ефективні стандарти лікування та діагностики, які є в світі, та бути при цьому юридично захищеними.

Тоді юридично наказ МОЗ допомагав створювати BRDO (Офіс ефективного регулювання), тоді його головою був нинішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук, а документ помагав писати нинішній міністр юстиції Денис Малюська.

"Це один з рідкісних випадків, коли суб'єкти господарювання – заклади охорони здоров'я та лікарі – приватні підприємці зможуть напряму використовувати іноземне регулювання – процедуру лікування.

При цьому, під час застосування іноземних процедур права пацієнтів будуть захищені", – зазначив Гончарук.

"У них виникли проблеми з оформленням та отриманням погоджень у органах влади (зокрема з Мін'юстом). Ми адаптували їх концепцію до вимог законодавства та переконали Мін'юст, що вимоги Європейської конвенції прав людини було дотримано", казав УП Малюська.

Також корисно знати:

Зеленський, Супрун і "відміна" медреформи: 10 речей, які вам слід знати про зміни в медицині

Медреформа 2020: чого чекати усім лікарям, лікарням і пацієнтам. Відповідає Павло Ковтонюк

Медреформа 2019: права пацієнта, куди скаржитись на порушення, і що впливає на зарплату медиків

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді спілкуватися з вами у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні