Банани допомагають при закрепах чи спричинюють їх? Що каже наука
Закрепи (у народі запор) – поширена проблема, яка характеризується нерегулярними випорожненнями.
Закрепи мають багато причин: від поганого харчування до нестачі фізичних вправ.
Хтось твердить, що банани спричинюють закрепи, інші заперечують і кажуть, що банани навпаки – попереджують їх.
Як є насправді, на основі наукових даних, пояснює Healthline.
Банани – корисні. Фото Depositphotos |
1. Банани багаті на клітковину 🍌
Банани – одні з найпопулярніших фруктів у світі. Є хорошим перекусом та дуже корисні.
Вони багаті на ряд важливих вітамінів та мінералів та містять клітковину.
В одному середньому фрукті є близько 3,1 грами клітковини.
Про клітковину довго говорять як про річ, що допомагає попереджувати закрепи та полегшувати цей стан.
Розчинні волокна вбирають воду, допомагаючи калу залишатися м’яким та великим. А це може покращувати рух фекалій через травний тракт.
Хоча докази, що клітковина полегшує випорожнення, слабкі. Деякі дослідження вказують, що розчинні волокна можуть полегшувати випорожнення. Інші ж припускають, що зниження споживання дієтичних харчових волокон у певних випадках може допомогти.
Чи допоможе збільшення споживання клітковини полегшити закреп, схоже, залежить від конкретних ситуацій.
2. Зелені банани багаті на стійкий крохмаль 🍌
Стійкий крохмаль корисний для нашого здоров’я. Він має схожі до клітковини властивості.
Він уникає травлення в тонкому кишківнику і доходить до товстого, де живить дружні бактерії, й відбувається бродіння. Це корисна річ. Адже внаслідок цього утворюються коротколанцюгові жирні кислоти. Вони сприяють травленню і сприятливо впливають на обмін речовин.
Перед дозріванням банан майже повністю крохмальний, складає до 70-80% сухої маси. Велика частка цього крохмалю – стійкий крохмаль.
Коли банан дозріває, кількість крохмалю і стійкого крохмалю знижується і перетворюється в цукри. Стійкий крохмаль працює як розчинні волокна, які можуть допомагати із закрепами.
Зелені банани також використовують для лікування діареї у дітей та дорослих. Ці властивості пояснюють високим вмістом стійкого крохмалю.
🍌 Чи спричинюють банани закрепи?
Ряд статей в інтернеті твердять, що банани винні у закрепах.
Дослідження цього не підтверджують, але дехто досі вірить, що банани є фактором ризику для цього стану.
В одному дослідженні німецькі вчені досліджували вплив різних харчових продуктів на консистенцію фекалій.
Досліджували три групи:
- 766 пацієнтів з синдромом подразненого кишківника, де закреп був основним симптомом;
- 122 пацієнтів був закреп;
- 200 здорових людей були контрольною групою.
Коли ці три групи запитали, які продукти і напої спричинювали закрепи, від 29 до 48% опитаних згадували банани. Хоча шоколад чи білий хліб називали значно частіше.
🍌 Банани покращують інші аспекти системи травлення
Більшість людей добре переносять банани, принаймні, коли ними не зловживати.
Вони покращують систему травлення та мають ефекти пребіотиків, тобто годують дружні до нас бактерії та стимулюють їхній ріст.
В одне дослідження входили 34 жінки з надмірною вагою. Вчені вивчали, як банани впливають на бактерії кишківника.
Після того, як жінки їли по два банани на день упродовж 2 місяців, вчені побачили збільшення корисних бактерій – Bifidobacteria. Але статистично ефект був не таким значним.
Ці жінки повідомили про те, що в них покращилось травлення: зменшився біль у шлунку і здуття живота.
Цікаво також:
🍌 Instagram дня: як із банана зробити витвір мистецтва
🍌 З'їсти банан та лягти голяка: експерти дали поради, як добре висипатися
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.