7 причин їсти більше цитрусових
Новорічні свята – час цитрусових фруктів. Тільки-но десь занюхаєш мандаринку – і з’являється святковий настрій.
Та їсти їх потрібно не тільки через традицію.
Лимони, лайми, апельсини, мандарини, грейпфрути, а також багато інших видів цитрусових мають безліч переваг для здоров'я, від підвищення імунітету до боротьби з раком.
Healthline підготував 7 причин, чому варто їсти цитрусові.
Фото: LiliGraphie/Depositphotos |
Цитрусові багаті на вітаміни та інші корисні компоненти
Цитрусові фрукти багаті на вітамін С, який зміцнює імунну систему і робить вашу шкіру гладкою і еластичною.
Наприклад, один середній апельсин містить денну дозу вітаміну С для людини.
Цитрусові багаті ще й на інші вітаміни та мінерали, які потребує ваше тіло. Серед них вітаміни В, калій, фосфор, магній та мідь.
Також у цих фруктів є протизапальні та антиоксидантні властивості.
Цитрусові – хороше джерело клітковини
Цитрусові – багаті на клітковину. Всього одна чашка апельсинових дольок містить 4 грами клітковини.
Клітковина поліпшує травлення і сприяє зниженню ваги.
Вчені рекомендують вживати 14 грамів клітковини на кожні 1000 калорій.
Апельсини особливо багаті розчинною клітковиною, яка допомагає знизити рівень холестерину.
У цитрусових мало калорій
Якщо ви рахуєте калорії, цитрусові вам чудово підійдуть. У них – низький вміст калорій.
Наприклад:
- 1 маленький клементин: 35 калорій,
- 1 середній апельсин: 62 калорії,
- половина рожевого грейпфрута: 52 калорії,
- половина білого грейпфрута: 39 калорій,
- cік з 1 лимона: 12 калорій.
Більш того, дослідження 2015 року показало, що вживання цитрусових пов'язане з втратою ваги.
Вони можуть знизити ризик утворення ниркових каменів
Камені в нирках можуть утворюватися, коли ваша сеча дуже концентрована або коли в сечі міститься більше, ніж зазвичай, мінералів, які утворюють ці камені.
Ше один тип каменів утворюється через низький рівень лимонної кислоти в сечі.
Фрукти і овочі, особливо цитрусові, можуть підвищувати рівень лимонної кислоти в сечі, знижуючи ризик утворення каменів.
Згідно з даними про американські звички харчування за останні 40 років, камені в нирках частіше зустрічаються у людей, які їдять менше цитрусових.
Вони допомагають запобігти або боротися з раком
Багато досліджень пов'язують цитрусові зі зменшенням ризику деяких видів раку.
В одному дослідженні люди, які їли один грейпфрут або випивали одну порцію грейпфрутового соку щодня, мали більш низький ризик раку легенів.
Інші дослідження показали, що цитрусові також можуть захищати від раку стравоходу, шлунка, молочної і підшлункової залоз.
Ці фрукти містять сполуки, зокрема, флавоноїди, які можуть допомогти захистити від раку.
Цитрусові також можуть допомогти в боротьбі з раком, пригнічуючи хворобу, блокуючи утворення нових видів раку і деактивуючи канцерогени.
Вони містять поживні речовини, які покращують здоров'я серця
Цитрусові можуть бути корисними для вашого серця.
Дослідження показало, що люди, які їли більше цитрусових, мали більш низькі показники серцевих захворювань та інсульту.
Також грейпфрути пов'язані зі зменшенням систолічного артеріального тиску.
Також їхня розчинна клітковина і флавоноїди можуть підвищувати рівень "хорошого" холестерину та знижувати рівень "поганого".
Цитрусові можуть захистити ваш мозок
Флавоноїди в цитрусових можуть допомогти запобігти нейродегенеративним захворюванням, наприклад, хворобам Альцгеймера і Паркінсона, які виникають через руйнування клітин в нервовій системі.
Також ці речовини мають протизапальні властивості та допомагають захистити від факторів, які спричиняють пошкодження нервової системи.
Кілька досліджень серед літніх людей показали, що цитрусові соки можуть стимулювати роботу мозку.
Фото: IgorVetushko/Depositphotos |
Чим цитрусові можуть нашкодити
Велика кількість спожитих цитрусових може збільшити ризик карієсу.
Кислота в цитрусових пошкоджує зубну емаль.
Фруктовий сік не такий корисний, як цілісні фрукти.
Хоча соки апельсина і грейпфрута містять багато вітаміну С та інших поживних речовин, які є і в цільних цитрусових фруктах, вони не такі корисні для здоров'я.
Це пов'язано з тим, що порція соку має набагато більше цукру і набагато менше клітковини, ніж порція цілих фруктів.
Є декілька причин, чому це проблема.
- По-перше, більше цукру на порцію – це більше калорій.
- По-друге, коли ваше тіло споживає велику кількість фруктози, вона швидко всмоктується в кров і потрапляє в печінку.
Якщо печінка отримує більше фруктози, ніж вона може поглинути, то надлишок перетворюється в жир. Згодом ці жирові відкладення можуть викликати ожиріння печінки.
Фруктоза з цільних фруктів не спричиняє таких проблем, оскільки її там менше. Крім того, через клітковину, що міститься в фруктах, фруктоза повільніше всмоктується в кров.
Грейпфрут може взаємодіяти з деякими ліками.
Якщо ви їсте грейпфрут або п’єте з нього сік і вживаєте ліки, можуть виникнути проблеми.
У вашому кишечнику є фермент, який знижує засвоєння певних ліків. Хімічна речовина в грейпфруті зв'язується з цим ферментом і перешкоджає його нормальній роботі.
Унаслідок ваше тіло поглинає більше ліків, ніж повинно.
Ось кілька рецептурних і безрецептурних ліків, на які впливає грейпфрут:
- деякі статини для зниження рівня холестерину,
- деякі блокатори кальцієвих каналів від високого кров'яного тиску,
- імунодепресанти та інші ліки.
Вас також може зацікавити:
Їжте, та не переїдайте: три поради про те, як і коли вживати фрукти
Яблука, ківі та ягоди: які фрукти варто їсти для втрати ваги
Лимони і вода: 5 порад, як вберегти себе від сечокам'яної хвороби
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.