7 порад, як не з’їсти зайвого за столом і при цьому ні з ким не посваритися

Новорічно-різдвяні свята – це час родинних та дружніх посиденьок за столом.

Бабусині пиріжки, мамині м’ясні запіканки та майонезні салати, алкоголь від тестя, шоколадно-медово-сметанна випічка подруги…

А що як ви цього всього не споживаєте?

Наприклад, вимушено за станом здоров’я або свідомо, бо здорова їжа – ваш вибір.

Те, що на вашій тарілці – не стосується нікого іншого, але це не заважає членам родини, друзям та навіть колегам по роботі озвучувати дратівливі коментарі чи дражнити вас щодо вашого вибору.

Чому ви маєте соромитися, що чогось не їстимете? Та відчувати провину, що не спробували тітчину "шубу"?

"Коли люди роблять негативні коментарі, щодо вибору їжі інших людей, це часто є прямим відображенням їх власної невпевненості, – пояснює психолог Клівлендської клініки Сюзан Альберс.

Це наче піднести дзеркало до всіх їхніх власних думок про вагу та вибір їжі".

Видання HuffPost розпитало Альберс та інших експертів з харчування щодо того, як реагувати на несхвальні зауваження близьких людей щодо їжі та як боротися з "харчовим" тиском свят.

Ось 7 порад, які допоможуть вам не з’їсти зайвого за столом і при цьому ні з ким не посваритися.

1

Відповідайте, а не реагуйте

"Заманливо випалити у відповідь щось рівномірно образливе, – констатує Сюзан Альберс. – Натомість зробіть глибокий вдих і оцініть їхній коментар. Чи має він на меті завдати шкоди чи образити?"

Інколи достатньо твердо, але ввічливо відповісти "Ні, дякую" або "Я не маю на це настрою".

Психолог додає, що ви нікому не зобов'язані щось пояснювати, але можете це зробити, якщо маєте бажання.

2

Будьте чесним

Не видумайте якусь казочку або причину. Просто одразу переходьте до справи.

"Наприклад, можна сказати: "Насправді мені не подобається начинка, – пояснює клінічний психолог із Нью-Йорка Рейчел Голдман. – Або уточніть, що їсте те, що хочете і що вам подобається".

Якщо у вас є харчова алергія або чутливість до певного продукту, скажіть так: "Коли я їм морозиво, у мене виникає біль у животі".

"Якщо ситуація здається доречною, то ви можете уточнити, чому вирішили зробити такий вибір їжі (наприклад, розповісти, що вам порадив лікар).

Іноді це породжує корисну і навіть проникливу розмову", – додає дієтолог Аліса Румсі.

3

Ігноруйте

Якщо те, що вони сказали, засмутило вас чи поставило в незручне становище, то ви завжди можете проігнорувати це або й взагалі піти геть, якщо вам потрібно охолонути.

В іншому випадку погодьтеся, а потім змініть тему.

І, звичайно, завжди можна просто посміятися, якщо це ваш стиль.

4

Говоріть, якщо це справді вас турбує

Використовуйте слово "Я", коли повідомляєте людині, що її зауваження зачепило ваші почуття.

Наприклад, можна сказати: "Коли ви прокоментували те, що я їм, я була збентежена й відчула себе у центрі уваги. Мені було некомфортно".

5

Заготуйте відповіді на незручні коментарі

Якщо ви знаєте, що певні члени сім’ї мають звичку тиснути на вас, щоб ви їли та пили більше, ніж вам подобається, спробуйте заздалегідь обдумати кілька можливих відповідей для них.

Психолог Рейчел Голдман пояснює, що такі "заготівлі" допоможуть не засмутитися і не реагувати надто емоційно, оскільки ви будете готові до такого розвитку подій.

Шлюбний та сімейний терапевт із Лос-Анджелесу Торі Ефрон додає, що інколи не зайве нагадати людям, що "це ваше тіло і ваш вибір, чим його насичувати".

6

Будьте хорошим прикладом для наслідування

Ніхто не любить "продовольчу поліцію". Якщо ви хочете, щоб інші шанували ваші рішення, пов’язані з їжею, моделюйте гарну поведінку, не роблячи зауважень щодо того, що їдять інші.

"Не критикуйте чужий вибір їжі, – зазначає Сюзан Альберс. – Зосередьтеся на власній тарілці та діях".

7

Будьте лагідні до себе

Свята можуть бути надзвичайно напруженими, тому дайте собі слабинку. Якщо ви надто себе "накрутите", то уїдливим коментарям простіше буде потрапити під вашу шкіру.

Експерти також радять пам’ятати, що здорові харчові звички стануть шкідливими, якщо сприймати їх як крайності. Тож важливо, щоб ваша відданість здоровому харчуванню не перетворилася на всепоглинаючу та потенційно небезпечну одержимість (наприклад, вагою).

Просто визнайте, що практично неможливо дотримуватися звичайного режиму харчування під час відпустки й трішки розслабтеся.

Всі світлини від Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Цікаві правила поведінки за столом у країнах світу

Будьмо! Що і як правильно пити за святковим столом

Насолоджуватися застіллям тверезим? 5 шляхів зробити це реальним

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні