Ознаки аутизму у дитини: чек-лист для різного віку

Ознаки аутизму у дитини: чек-лист для різного віку

Не тільки батьки можуть помітити ознаки аутизму у дитини, а кожен, хто спілкується з нею.

Наприклад, друзі родини, викладачі у гуртках, садочках тощо.

Часто ми не помічаємо цих ознак не через те, що не хочемо, а через те, що не знаємо – на що саме треба звертати увагу.

Тому до Всесвітнього дня розповсюдження інформації про аутизм, який у світі відзначають 2 квітня, "Українська правда. Життя" разом із громадською організацією Happy Today підготували чек-листи, які допоможуть розпізнати ознаки аутизму у дитини.

Вчасно зауважити аутизм – означає подарувати дитині шанс на повноцінне самостійне життя.

Тільки поведінкова корекція з раннього віку дає результати в роботі з розладами аутистичного спектру, тож дуже важливо спостерігати за дитиною у віці до 4-х років і за найменшої підозри починати корекцію.

Вік до 9 місяців

Помітити ознаки аутизму у зовсім ранньому віці доволі складно, але саме ранній вік є найкращим періодом для початку реабілітації.

Якщо до 9 місяців дитина мало посміхається, слабко реагує на прояви ніжності, не любить бути на руках, мало або зовсім не вигукує звуки, то варто звернутися до психолога, невролога або психіатра.

Якщо до 9 місяців дитина мало посміхається, слабко реагує на прояви ніжності, то йдіть на консультацію

"Рання корекція має критичне значення у подальшому житті людини з розладами аутистичного спектру.

Тому ми наголошуємо, щоб і батьки, і всі, хто буває поряд з дитиною, не чекали на вірний момент, а діяли вже, – пояснює засновниця громадської організації Happy Today Анастасія Степула.

У кожної людини є певні риси аутистичного спектру. Доки вони не впливають критично на поведіку, комунікацію, загальний розвиток людину вважають нормотиповою.

Розлади аутистичного спектру це набір виразних проявів у великій кількості, які мають вплив на сприйняття інформації та світу довкола".

Вік до 12 місяців

Час і ступінь ранніх ознак аутизму сильно відрізняються.

Не всі діти з аутизмом проявляють усі ознаки відразу. У декого певні ознаки є, а інші відсутні. Тому професійне тестування має вирішальне значення.

Якщо до 12 місяців дитина не показує пальцем на предмети та не реагує на ім'я, то йдіть на консультацію

Кожна людина з розладом аутистичного спектру – унікальна у психологічному плані. Тому навіть одна і та сама ознака аутизму у різних людей виражена по-різному.

Описуючи одну аутичну людину, не можна дати одну характеристику усім людям у спектрі.

Вік до 2 років

Дві дитини з абсолютно однаковим потенціалом можуть мати різні результати реабілітації, якщо одній з них почнуть ранню корекцію з 2 років, а другій – з 6-ти років.

Якщо до 2 років дитина не реагує на прохання, вказівки та команди, то йдіть на консультацію

Якщо дитина у 2 роки або старше погано розуміє пряму мову, має проблеми зі сном, важко вчиться навичкам самообслуговування, протестує проти нового, має дуже вузьке коло інтересів, то необхідно проконсультуватися із фахівцем з діагностики та корекцій розладів аутистичного спектру.

[BANNER3]

У будь-якому віці

Деякі діти проявляють ознаки аутизму у перші місяці життя, а в інших дітей ознаки виявляються вже у віці 2 або 3 років.

У будь-якому віці можна помітити втрату вже набутих раніше навичок комунікації, певні дії, які повторюються без причини, вибірковість до їжі (наприклад, обирає лише один продукт або їжу лише певної консистенції чи кольору).

Ці ознаки є підставою порадитися зі спеціалістами у сфері аутизму.

Якщо дитина у будь-якому віці втрачає раніше набуті навички, то йдіть на консультацію

Також люди із розладами аутистичного спектру (РАС) можуть мати сенсорний дисбаланс, гіпер- або гіпочутливість. Тобто інформація, яка надходить через зір, слух, нюх, смак та дотик може сприйматися занадто сильно або занадто слабко і не узгоджуватися між собою.

Наприклад, світло у кімнаті може сприйматись дитиною занадто яскравим і викликати ріжучі болі в очах. Або навпаки – дитина може постійно відчувати брак звуків в оточенні і хотіти постійно слухати гучні рок-концерти.

Важливо пам’ятати, що окремі симптоми не означають, що у дитини розлад аутистичного спектру. Багато дітей, які не мають аутизму, проявляють деякі ознаки розладу.

Якщо виникли певні підозри – відведіть дитину на діагностику.

Час і вік для корекції розладів аутистичного спектру – критично важливі ресурси: чим пізніше розпочато втручання, тим гіршим буде результат.

Діагностика точно не нашкодить, а у разі виявлення аутизму ви отримаєте шанс максимально ефективно розвинути дитину.

"Українська правда. Життя"

Вас також може зацікавити:

Нині у багатьох дітей не можуть діагностувати аутизм вчасно. Експерти пояснюють чому

Вакцинація не викликає аутизм. Підтверджує наймасштабніше наразі дослідження

Знімайте дітей на відео. Ймовірно, це вчасно виявить аутизм

Особливий в школі. Як мама дитини з аутизмом відстояла право сина на навчання

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні