Радуцький назвав обов'язкову умову для впровадження страхової медицини

Наталiя Бушковська — 28 квітня 2020, 14:06

Поки не буде реалізовано другий етап медичної реформи, страхова медицина працювати не почне.

Про це на своїй офіційні сторінці на Facebook пише голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

"Трансформація медичної системи – необхідність, яку ніхто не ставить під сумнів. І ті, хто вважає страхову медицину панацеєю, але не визнають необхідності реформування – помиляються.

Поки ми не відкатаємо другий етап медичної реформи, коли сплачується за окрему медичну послугу, страхова медицина, яка діє за тими ж принципами, у нас не запрацює", каже він.

Михайло Радуцький

Також він додав, що по ряду із 27 пакетів, які з 1 квітня перейшли під медичні гарантії, – в першу чергу це психіатрія і лікування туберкульозу – був неправильно зроблений підрахунок, допущені неточності.

"Це те, про що говорять президент і голова МОЗ. НСЗУ вже бачить свої помилки й працює над їх виправленням", – каже Радуцький.

Він наголошує, що лікарням внаслідок реформи не треба шукати гроші або займатися іншими немедичними справами. Все, що їм потрібно – якісно і вчасно надавати послуги.

"Згідно із законом, яким ми послуговуємося при реформуванні, 60% фінансування медзакладів йде за старою системою, 40% за конкретні послуги.

Це фінансування гнучке та диференційоване. Але, враховуючи ситуацію, спеціально зроблений перехідний період.

Інфекційні лікарні, наприклад, фінансуються по-старому, більшість медзакладів фінансують авансом – за послуги, які ще не надані.

Надається достатній час, щоб медзаклади разом з місцевою владою привели свій стан до необхідних вимог", – наголошує він.

Також Михайло Радуцький визнає, що реформування йде складно.

"Виникає безліч питань – а чому одна частина медзакладів отримала більше, інша – менше? Але помилок не передбачиш, доки не почнеш імплементувати реформу, втілювати її у життя.

Не минуло ще навіть місяця з початку другого етапу реформування. Ми в перехідному періоді, і готові просто на місці виправляти недоліки.

Головне, що ніхто не зацікавлений робити реформу заради реформи. МОЗ готовий до діалогу з медзакладами, оперативно реагує на всі сигнали і налаштований на конструктив", – пояснює він.

При цьому голова Комітету зазначає, що керівництво медичних закладів повинне бути готовим до скорочення роздутого адмінштату, і має бути вирішена проблема із мізерним фінансуванням оплати праці інтернів.


Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні