Антисептики та часте миття висушують руки? Що з цим робити

Наталiя Бушковська — 7 квітня 2020, 11:00

Добре миєте руки? Молодці!

Проте часте миття та використання антисептиків можуть сильно висушувати шкіру.

Санітайзери на основі спирту денатурують (руйнують) білки, на які потрапляють, тому гинуть і вірусні капсиди (оболонки), і долоні стають жорсткими, пояснює на своїй офіційній сторінці у Facebook ексочільниця МОЗ Уляна Супрун. 

Крім цього, спиртові антисептики чи часте миття милом позбавляють шкіру ліпідів (тобто жирів, наприклад, керамідів), через що шкіра стає як пергамент.

Також вони роз’єднують клітини епідермісу, що і спричиняє стан сухості наче наждачного паперу.

 Часте миття та використання антисептиків може сильно висушувати шкіру.
Фото: freepik

 

Що корисно знати про антисептики



✅  Що концентрованіший спирт в антисептику, то сильніше сушиться шкіра. А ізопропанол сушить сильніше, за етанол. Та не забувайте, що антисептик, в якому спирту менш як 60%, не дієвий, тобто мити руки, наприклад, горілкою не підійде.

✅  Дерматит викликають, зазвичай, не етанол й ізопропанол, а інші знезаражувальні речовини, як-от йодофори, хлоргексидин, триклозан.

Втім, в разі вірусної загрози вони недієві.

Це прикро, але в цьому разі можна хоча б одразу збагнути, що викликало червоні цятки й свербіж шкіри.

✅ Іншими сполуками, що викликають алергію чи дерматит, можуть бути ароматизатори, бензиловий, стеариловий та ізостеариловий спирт, мірістиловий спирт, феноксиетанол, парабени та безалконій хлорид. 

Якщо у вас виникла алергія чи дерматит за останні тижні, то це, ймовірно, не через антисептик, а через інші засоби догляду за руками чи навпаки їхню відсутність.

 Що концентрованіший спирт в антисептику, то сильніше сушиться шкіра. Фото: freepik

Також псувати руки може миття рук надто гарячою водою, втрата води пошкодженою шкірою, в тому числі через вітер і сухість повітря, погана якість паперових рушників та не-користування кремами для рук.

Як врятувати шкіру рук під час пандемії?

 Антисептик має бути на основі спирту, можливо, мати гліцерин для пом’якшення шкіри, і більше нічого може не містити додатково.

✅  Мийте руки щонайменше 20-30 секунд в теплій, а не гарячій воді, і не беріть надто багато рідкого мила – воно має добре змитися, не лишивши руки слизькими. Твердим милом користуватися цілком можна. Якщо ви помили руки з милом, то купати їх в спирті цього разу уже не потрібно.

✅  Майте власний рушник, щоразу витирайте ним руки насухо після миття. Звісно, під час карантину люди миють руки переважно вдома і користуються, ясна річ, власними рушниками. 

Але поза домом, краще витирати руки паперовими серветками, якщо немає свого рушника.

Повітряних сушарок краще уникати, бо вони також можуть бути джерелами бактеріального чи вірусного забруднення і ще сильнішої втрати вологи шкірою.

 Ходити з мокрими руками – шкідливо, адже вони обвітрюються, навіть коли немає загрози заразитися вірусом. 

У вітряні весняні дні можете далі носити трикотажні рукавиці – вони врятують руки від обвітрювання. Головне – не торкатися руками в рукавичках обличчя і регулярно їх прати.

 Обов’язково користуйтеся кремами, лосьйонами чи навіть живильними масками для рук. Це стосується всіх: і жінок, і чоловіків. Можна наносити засіб з догляду за руками щоразу після миття і перед сном.

Для кращого живлення можна нанести рясний шар крему, надягнути бавовняні чи лляні рукавиці, і так спати. 

Для дуже сухих рук радять використовувати вазелін – він створить захисний шар і запобігатиме втраті вологи шкірою. Ще одним дієвим засобом підтримки шкіри є зволоження повітря.

Суха шкіра не має ставати приводом припиняти ретельно мити чи обробляти руки антисептиком.

Сьогодні дотримання належної гігієни рук – це один з найдієвіших способів вберегтися від збудників небезпечних хвороб!

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні