Профілактика серцевих хвороб і раку: чому важливо їсти полуницю

3772
28 червня 2020

Полуниця – з низьким вмістом калорій, смачна і корисна.

Вони є джерелом багатьох вітамінів, мінералів і рослинних сполук, які корисні здоров'я.

Наприклад, допомагають знижувати рівень холестерину та регулювати кров'яний тиск.

Крім того, ці ягоди можуть допомогти запобігти великому сплеску рівня цукру в крові та інсуліну.

Healthline розповідає все, що потрібно знати про полуницю.

Фото: jeka2009/Depositphotos

З чого склдається полуниця?

Полуниця в основному складається з води (91%) і вуглеводів (7,7%). Вона містить тільки незначну кількість жиру (0,3%) і білка (0,7%).

В 100 грамах полуниці міститься:

  • Калорії: 32
  • Вода: 91%
  • Білок: 0,7 г
  • Вуглеводи: 7,7 г
  • Цукор: 4,9 г
  • Клітковина: 2 г
  • Жир: 0,3 г

Вуглеводи

У свіжої полуниці дуже багато води, вміст вуглеводів дуже низький - менше 8 г на 100 г.

Вуглеводи у цих ягодах переважно з простих цукрів - таких як глюкоза, фруктоза і сахароза - але вони також містять достатньо клітковини.

Також полуниця не повинна призводити до різких стрибків рівня цукру в крові і вважається безпечною для людей з діабетом.

Клітковина

Клітковина становить близько 26% від вмісту вуглеводів в полуниці.

Одна порція полуниці (100 г) має 2 г клітковини.

Харчові волокна важливі для бактерій в кишечнику і поліпшення травлення.

Вони також корисні для схуднення.

Вітаміни і мінерали

Найпоширеніші вітаміни і мінерали в полуниці:

Вітамін С. Полуниця є відмінним джерелом вітаміну С, антиоксиданту, необхідного для імунітету і здоров'я шкіри.

Марганець. Цей мікроелемент часто зустрічається у великих кількостях в цільнозернових, бобових, фруктах і овочах, він важливий для багатьох процесів у вашому організмі.

Фолієва кислота (вітамін В9). Важлива для нормального росту тканин і функціонування клітин, а також для вагітних і літніх людей.

Калій. Цей мінерал бере участь у багатьох важливих функціях організму, як-от регулювання кров'яного тиску.

Полуниця також містить залізо, мідь, магній, фосфор і вітаміни В6, К і Е.

Користь для здоров'я

Вживання полуниці пов'язано зі зниженням ризику багатьох хронічних захворювань.

Полуниця може поліпшити здоров'я серця, знизити рівень цукру в крові і допомогти запобігти раку.

Згідно з дослідженням, у людей середнього віку з добре встановленими факторами ризику серцевих захворювань ягоди можуть покращувати рівень хорошого холестерину, стабілізувати кров'яний тиск і функцію тромбоцитів.

Регулювання рівня цукру в крові

Коли вуглеводи перетравлюються, ваше тіло розщеплює їх на прості цукри і випускає в кров.

Потім ваше тіло починає виділяти інсулін, який змушує клітини забирати цукор з крові і використовувати його для енергії або зберігання.

Дисбаланс в регуляції рівня цукру в крові і раціоні з високим вмістом цукру пов'язаний з підвищеним ризиком ожиріння, діабету 2 типу та хвороб серця.

Полуниця уповільнює засвоєння глюкози і знижує викиди глюкози і інсуліну після їжі, багатої на вуглеводи.

Профілактика раку

Рак - це захворювання, що характеризується неконтрольованим зростанням аномальних клітин.

Формування та прогресування раку часто пов'язано з окислювальним стресом (нездатність клітини подолати збільшення виділення активних форм кисню та запобігти пошкодженню клітинних структур в результаті цього збільшення) і хронічним запаленням.

Ряд досліджень показують, що ягоди можуть допомогти запобігти деяким видам раку завдяки їхній здатності боротися з окислювальним стресом і запаленням.

Також є дані, що олуниця пригнічує утворення пухлин у тварин з раком ротової порожнини і клітин раку печінки людини.

Проте на сьогодні ще необхідні додаткові дослідження на людях, щоб краще зрозуміти вплив полуниці на рак, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки.

Побічні ефекти

Алергія на полуницю доволі часте явище, особливо у маленьких дітей.

Полуниця містить білок, який може викликати симптоми у людей, чутливих до пилку берези або яблук.

Загальні симптоми - свербіж або поколювання в роті, кропив'янка, головний біль, набряк губ, обличчя, язика або горла, а також проблеми з диханням у важких випадках.

Безбарвна біла полуниця зазвичай добре переноситься людьми, у яких в іншому випадку була б алергія.

Крім того, полуниця містить зобогенні речовини, які можуть порушувати функцію щитовидної залози у людей з проблемами щитовидної залози.

Вас також може зацікавити:

Чому червоні фрукти та овочі насправді не є сильними алергенами? Пояснює алерголог

Як правильно їсти сезонні фрукти: 4 поради від нутриціолога 

Яблука, ківі та ягоди: які фрукти варто їсти для втрати ваги

Їжте, та не переїдайте: три поради про те, як і коли вживати фрукти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua