Ще 12 лікарень і фінансування: що зміниться у системі трансплантації в Україні

Катерина Хорощак — 16 липня 2020, 10:03
  • До переліку закладів, які можуть робити трансплантацію в Україні, додали ще 12 лікарень.
  • МОЗ планує в найближчі роки вийти на рівень найрозвинутіших європейських країн в трансплантації.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 16 липня.

"В нас є чіткий розроблений план щодо трансплантації, ми хочемо в ближчі роки вийти на рівень найрозвинутіших європейських країн в трансплантації.

Вчора ми додали до переліку закладів, які можуть робити трансплантацію ще 12 закладів. 9 по органній трансплантації і 3 заклади по трансплантації кісткового мозку.

Також передбачається вперше можливість в Україні фінансування алогенної трансплантації кісткового мозку, зокрема, отримання донорського матеріалу із Всесвітньої асоціації донорів кісткового мозку.

Це дуже важливо, тому що багато людей потребують саме такої трансплантації", - роозповів Степанов.

ВІДЕО ДНЯ
Фото: kalinovsky/Depositphotos

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко під час брифінгу додав, що ці зміни, прийняті урядом до постанови №707, визначають принципи реалізації пілотного проєкту і зміни фінансового механізму щодо проведення трансплантації в Україні.

"Зміни передбачають можливість покращення взаємодії закладів охорони здоров’я при проведення трансплантації в Україні, а також покриття всіх суттєвих складових витрат, які пов’язані з проведенням цих процедур", - розповів Іващенко.

Нагадаємо, у грудні 2019 року народні депутати схвалили зміни до законодавства, які запустили процес створення системи трансплантації в Україні.

Найголовніші тези змін наступні: спростили видачу ліцензію на проведення трансплантацій, ввели поняття "прижиттєва згода на донорство", збільшили строк покарання за порушення закону при трансплантації, дозволили неродинне донорство, запровадили Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ).

Вас також може зацікавити:

Трансплантація: як вилікувати українських пацієнтів та почати заробляти на іноземцях

Запуск системи трансплантації перенесли на рік

Помогти з органами: хто такі трансплант-координатори і навіщо вони Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні