Заступник Степанова працював у МОЗ за часів Богатирьової, але вирішив про це не згадувати

Дарія Поперечна — 21 липня 2020, 11:07

Новий заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко у 2013 році був позаштатним помічником заступника і голови тендерного комітету Міністерства охорони здоров'я Романа Богачева.

В цей час міністерство очолювала Раїса Богатирьова.

Проте Іващенко не вказав цю діяльність у своїй офіційній біографії, повідомляє Bihus.Info.

В біографії на сайті МОЗ, зазначено, що до 2014 року Іващенко займався навчанням та закінчував аспірантуру у Національному технічному університеті України "Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського".

Ігор Іващенко. Фото МОЗ

Про діяльність Іващенка у команді заступника Богатирьової розповів Володимир Курпіта, експерт з питань громадського здоров’я, який у 2012-2014 входив до кількох робочих груп МОЗ щодо протидії ВІЛ/СНІД.

За його словами, наприкінці 2012 – на початку 2013 року Богачев привів у МОЗ кількох помічників, які допомагали налагоджувати процес закупівель.

"На той момент Роман Богачов, наскільки мені відомо, працював у політехнічному інституті, десь на кафедрі від був доцентом, і це хлопці які навчалися у нього, з якими він створив цю команду.

Він якби привів їх з собою як високоосвічених, вони там мали певні знання в менеджменті, системному аналізі",– розповідає експерт.

Зазначається, що більшість членів групи, зокрема Іващенко, не були оформлені на роботу в відомство офіційно.

"Я позитивно оцінюю деякі речі, які стосувалися систематизації роботи.

Але якщо ми говоримо про наслідки, ну умовно кажучи – можна системні зміни готувати для того, щоб була прозора і зрозуміла процедура, а можна це робити на користь когось.

Коли виявилося в 2014 році, що … це все відбувалося на користь певних людей, і ці люди мали "відкати" від тих же фарм-компаній, ну тоді мені стало страшно", – розповідає Курпіта.

Про діяльність Іващенко в МОЗ у 2013 році згадує і народна депутатка Ольга Стефанишина, яка тоді була виконавчою директоркою БФ "Пацієнти України".

За її словами, вони систематизувала не просто закупівлі МОЗ, а корупцію в них.

"Оці всі схеми – вони існували завжди в МОЗ, і до Богатирьової.

При Богатирьовій вони були поставлені на професійні рейки – командою оцих людей...

Найбільш корумпованою виявилася онкологія. Був такий випадок, коли препарат для лікування крові коштував у 67 разів дешевше завдяки міжнародним організаціям, ніж він був до цих закупівель.

Препарат від туберкульозу в 2013 році Міністерство купувало за 6,36 доларів, а уже міжнародні організації за 1,94 доларів – в нас в 3,5 рази різниця", – розповіла нардепка.

В коментарі Іващенко підтвердив, що справді був помічником Богачева, але не вказав цю діяльність у біографії, оскільки працював позаштатно.

За його словами, він займався в МОЗ кількома сферами, зокрема, онкологією та туберкульозом, щоправда не тільки закупівлями, а й розробкою програм із протидії туберкульозу і ВІЛ/СНІД.

Вас також може зацікавити:

МОЗ вважає, що у смерті пацієнтів, які вчасно не отримали ліки, винна місцева влада

У МОЗ розповіли, які лікарні у 2020 році потребують дофінансування

МОЗ провалив закупівлю ліків і від того вже помирають люди – "Пацієнти України"

У МОЗ пояснили, чому знизили прохідний бал іспиту для студентів-медиків

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні