МОЗ вважає, що у смерті пацієнтів, які вчасно не отримали ліки, винна місцева влада

Катерина Хорощак — 13 липня 2020, 12:11

Міністерство охорони здоров’я звинувачують у смерті двох людей через провал закупівлі ліків, але МОЗ перекладає відповідальність на місцеву владу.

"У родині на Волині сталася трагедія – померло двоє дітей, які жили з рідкісним захворюванням – торсійна дистонія. Вони не дочекалися операцій із вживлення системи стимуляції головного мозку. Ці системи закуповуються централізовано за кошти держави і Міністерство охорони здоров'я України керує цим процесом.

Докерувалося до такої трагедії, не розпочавши закупівлі на початку року. Скалецькій, Ємцю, Степанову – усім ми кричали про те, що закупівлі ліків це повинен бути пріоритет МОЗу", пише виконавча директорка організації "Пацієнти України" Інна Іваненко.

Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров'я, стверджує, що у цьому винна місцева влада та лікарні, оскільки невчасно перерозподілили залишки нейростимуляторів.

Про це вона сказала під час брифінгу 13 липня.

"Дитині діагноз встановили ще у лютому, ще до присутності нашої команди в МОЗ.

На залишках були два нейростимулятори, доступні для Волинської обласної лікарні. Питання щодо перерозподілу цих нейростимуляторів вирішуються на регіональному рівні, поставки були здійснені у січні.

Одразу я зробила запит до Волинського регіонального департаменту, і стало зрозуміло, що питання щодо перерозподілу було підняте досить пізно, вони почали переговори із перерозподілу лише в квітні, в той час, як в 30 березня дитина вже померла.

Тобто питання суттєві до регіональної влади, до регіональних лікарень, вони повинні надати в письмовому вигляді всі підтверджуючі документи, щоб проаналізувати всі ці обставини і зробити системні висновки, можливо, на нормативному рівні", розповіла Шаталова.

Фото: sudok1/Depositphotos

Ще є пацієнт з Донецької області з таким самим діагнозом.

"Зараз так само як і ті діти, мучиться від судом дорослий пацієнт з торсійною дистонією з Донецької області, перебуваючи на межі життя і смерті.

Його можна врятувати, оперативно організувавши закупівлю, бо гроші є! Але для цього необхідно буквально за тиждень провести купу паперів по МОЗу, зібрати погодження, підписи та візи", – пишуть "Пацієнти".

У МОЗ стверджують, що питання з хворим із Донецької області вже вирішено.

"За інформацією Донецького регіонального департаменту, він вже очікує операцію. Ми змогли зробити перерозподіл, щоб своєчасно було проведено оперативне втручення, і пацієнту було імплантовано нейростимулятор", сказала Шаталова.

Як пишуть "Пацієнти України", поставки закуплених девайсів за гроші 2020 року мали бути всередині літа, але вони не приїхали вчасно через затримку із закупівлям. Залишків цих пристроїв по програмі лікування торсійної дистонії не буває.

Кожен девайс закріплений за конкретною людиною.

У МОЗ також розповіли, що станом на 1 липня 2020 року міністерство забезпечило надходження лікарських засобів та медичних виробів на плюс 25% в порівнянні з березнем 2020 року.

"Наразі по більшості програм централізованих закупівель ми бачимо досить стабільну ситуацію - рівень забезпеченості ліків щодо наявних залишків в регіонах становить близько 75-85% відповідно по різних програмах.

До кінця року ми очікуємо поставки до регіональних лікарень за бюджети 2018-2019 років на суму 4,2 млрд гривень, з яких ліків на 700 млн надійшло наприкінці минулого місяця і планується до розподілу до регіонів", сказала Шаталова.

Ситуацію із поставками ліків для за напрямками туберкульозу, антиретровірусної терапії та імуносупресії МОЗ ще вирішує.

"ООН разом з МОЗ знайшли вихід із ситуації, і наприкінці цього місяця ми вже отримаємо ті ліки, які саме пропонують наші пацієнти.

Ще з 2017 року тягнеться питання щодо преехідних залишків коштів кампанії ЮНІСЕФ по закупівлі антиретровірусної терапії. З року в рік це питання переносилося і відкладалося без видимих на те підстав.

Ми очікуємо постачання ліків за ці кошти до кінця жовтня.

До цього періоду залишків ліків, які є на складах у лікарнях, вистачає для задоволення потреб пацієнтів і додатково для забезпечення безперервності лікування Центр громадського здоров’я узгодив можливості закупівлі таких ліків за кошти глобального фонду", - поячнила Шаталова.

Закупівлю за кошти 2020 року антиретровірусних препаратів здійснюватиме ДП "Медичні закупівлі України".

"Вирішуємо питання постачання ліків від туберкульозу.

У з’язку з карантинними та протиепідемічними заходами в Індії, фармкомпанії якої є основними постачальниками цього напрямку, виникла затримка та перебої у постачанні на кілька місяців.

Перша частина ліків надійде вже до кінця цього місяця, інші плануються до поставки до середини вересня", стверджує Шаталова.

Нагадаємо, МОЗ звинувачували у затримці закупівель ліків для 38 закупівельних програм з рідкісних та важких хвороб для людей, що хворіють на рак, серцево-судинні захворювання, туберкульоз, вірусні гепатити, орфанні хвороби, ВІЛ/СНІД та багато інших.

У травні 2020 року у МОЗ ще не було жодного прийнятого документу щодо закупівель за кошти бюджету на поточний рік.

Хоча у МОЗ це заперечили.

Вас також може зацікавити:

МОЗ провалив закупівлю ліків і від того вже помирають люди – "Пацієнти України"

Корупція чи недолугість: що відбувається із закупівлею ліків для важкохворих пацієнтів

Хроніки 2020: в Україні немає ліків для важкохворих, рахунок померлих не від коронавірусу пішов на тисячі

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні