Педагогам медвишів знову дозволили лікувати пацієнтів і не бути працевлаштованими в лікарнях. Що це означає

Наталiя Бушковська — 23 липня 2020, 10:55

21 липня науково-педагогічним працівникам закладів вищої медичної освіти повернули право на лікарську практику.

Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Про це на пресбрифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Чому це так важливо?

Свого часу було вирішено, що науково-педагогічним працівникам кафедр не потрібен доступ до пацієнта.

Всі наші провідні фахівці, які працюють, наприклад, на кафедрі Національного університету імені Богомольця, люди, до яких ми звикли, що вони дійсно фахівці, й коли є якісь ускладнені випадки, то ми зверталися саме до них.

І цим законом ми врегулювали це право і вони далі будуть нас лікувати", сказав Степанов.

21 липня науково-педагогічним працівникам закладів вищої медичної освіти повернули право на лікарську практику.
Фото: freepik

Чи дійсно педагогів медвишів позбавляли права лікарської практики?

Як пояснює ексзаступниця міністра охорони здоров’я Младена Качурець, науково-педагогічним працівникам і раніше можна було надавати медичну допомогу.

Але після старту другого етапу медичної реформи, для цього вони мали бути працевлаштовані у лікарні.

"Раніше вони в лікарнях перебували, як співробітники кафедри, а в університеті отримували так звану "лікувальну надбавку".

В закладах охорони здоров'я працевлаштовані не були й фактично за їхні дії й рішення відповідальність несла лікарня і завідуючий відділенням.

Це породжувало конфлікти. Формально, лікуючим лікарем була інша людина", пояснює вона.

Качурець додає, що з початком другого етапу медичної реформи, працівників кафедр мали би працевлаштувати та внести до реєстру медпрацівників, щоб вони мали змогу офіційно бути залученими до надання допомоги.

Вона додає, що в Основах законодавства дійсно було обмеження щодо повноцінної участі лікарів, які є науково-педагогічними працівниками, у процесі надання допомоги й в закон варто було вносити зміни.

В пояснювальній записці до закону 3671 пояснюється наступне:

"З метою забезпечення доступу до надання медичної допомоги кафедральними працівниками пропонується надати право таким працівникам надавати меддопомогу не перебуваючи у трудових відносинах із закладом охорони здоров'я, тобто шляхом внесення змін до статті 33 Основ законодавства про охорону здоров’я".

Проте залишаються незрозумілими деякі моменти

"Залишається питання, як це потім пов'язати з обсягом залученості до надання допомоги в рамках Програми медичних гарантій.

Сама по собі норма закону, яка дозволяє залучати науково-педагогічних працівників до надання допомоги в закладах, не зможе повноцінно діяти без підзаконного акту – постанови КМУ, яка регулюватиме організацію освітнього процесу в лікарнях.

Також не зрозуміло, чи потрібно буде отримувати лікарні освітню ліцензію для організації освітнього процесу, якщо науково-педагогічні працівники лише для забезпечення його організації залучаються до надання допомоги.", – коментує ситуацію Качурець.

Нагадаємо, Програма медичних гарантій передбачає принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

Ця програма діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків.

Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров'я України.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні