Неврологічні проблеми підвищують ризик смерті від COVID-19. Дослідження 

Дарія Поперечна — 21 грудня 2020, 17:32

У пацієнтів, які одночасно хворіють на COVID-19 та мають неврологічні проблеми, спостерігається підвищений ризик смертельних випадків.

Зокрема, сюди входить інсульт та порушення мислення.

Про це йдеться в дослідженні науковців Медичного центру Монтефіоре та Медичного коледжу Альберта Ейнштейна.

У дослідженні були проаналізовані дані 4711 пацієнтів з COVID-19, які були госпіталізовані у період 1 березня-16 квітня 2020 року.

Фото vectorfusionart/Depositphotos

З них 581 пацієнт (12%) мав серйозні неврологічні проблеми, які потребували томографії головного мозку.

Пацієнти з неврологічними проявами були зіставлені з пацієнтами того ж віку і тяжкості захворювання, щоб оцінити ризик смерті.

"Це дослідження показує, що наявність неврологічних симптомів, особливо інсульту і спутаного або порушеного мислення, може вказувати на важчий перебіг хвороби, навіть якщо легеневі проблеми не є серйозними.

Лікарні можуть використовувати ці знання, щоб визначити пріоритети лікування і, сподіваюся, врятувати більше життів під час цієї пандемії", – зауважує Девід Альтшуль, доктор медицини, керівник відділення нервово-судинної хірургії.

Серед людей, які пройшли томографію головного мозку, у 55 був діагностований інсульт, а у 258 осіб проявилося розгубленого мислення або порушення мислення.

При цьому у людей, які перенесли інсульт, вірогідність смерті у два рази вище (49% смертності) в порівнянні з їх контрольною групою (24% смертності).

У людей з розгубленістю рівень смертності становив 40% в порівнянні з 33% в контрольній групі.

При цьому більш ніж половина пацієнтів з інсультом в дослідженні не мали гіпертонії або інших факторів ризику інсульту.

"Це досить незвичайне відкриття узгоджується з іншими дослідженнями людей з COVID-19, які передбачають, що інфікування новим коронавірусів само по собі є чинником ризику інсульту", – зауважив сказав лікар Альтшуль.

Вас також може зацікавити:

COVID-19 може спричиняти проблеми з мозком та нервовою системою. Дослідження

COVID-19 може виявитися аутоімунною хворобою: що для нас це означає

Препарат від артриту показав дієвість при лікуванні COVID-19 – дослідження

Важкість COVID-19 за аналізом крові, зараження через поверхні та довший імунітет. 7 нових досліджень щодо коронавірусу

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні