Україна підлаштує свої тест-системи, щоб вони виявляли новий штам COVID-19 – Ляшко

Софія Кочмар-Тимошенко  — 22 грудня 2020, 10:44

Головний санітарний лікар України спростував інформацію про те, що Україна використовує нечутливі тест-системи до нових штамів та повідомив, що Україна змінить праймери в тестах після того, як їх опублікує Велика Британія.

"Ми в Україні ще на початку пандемії прислухалися до рекомендацій Всесвітньої організації здоров'я і допустили до реалізації тест-системи, які визначають РНК-вірусу за декількома фрагментами.

Ми використовуємо як мінімум 2 мішені, тому сьогодні навіть при появі нового штаму наші тест-системи спрацюють і ми будемо чітко діагностувати коронавірусну хворобу", заявив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Фото: Depositphotos_Cebas1

За його словами, після виявлених мутацій у Великій Британії ВООЗ звернула увагу урядів країн на те, що необхідно переглянути свої тест-системи на їх реакцію виявлення гену шипу S вірусу.

Центр громадського здоров'я наприкінці грудня збере усіх виробників тест-систем і проговорить з ними щодо зміни праймерів.

Окрім того, головний санітарний лікар зауважив, що "поява нового штаму коронавірусу ніяк не пов'язана з початком вакцинальної кампанії у Великій Британії, оскільки даний штам коронавірусу був виявлений набагато раніше, ніж розпочалася вакцинація населення".

Віктор Ляшко зауважує, що в світі вже виявлено понад 12 тисяч видів штаму COVID-19 і поява нового у Великій Британії не повинна додавати занепокоєння, однак існує загроза нових спалахів, тому що саме цей штам збільшує ймовірність проникнення в клітину організму.

Вас також може зацікавити:

Світом шириться новий штам коронавірусу: його легше підчепити, але це менш небезпечно

Важкість COVID-19 за аналізом крові, зараження через поверхні та довший імунітет. 7 нових досліджень щодо коронавірусу

Що відомо про склад вакцини проти COVID-19: технологія, яка передає генетичний код

Учені припускають мутацію коронавірусу, яка робить його більш заразним

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні