Чому песимізм може бути корисним. Пояснюють дослідники з психології

Катерина Хорощак — 10 січня 2021, 11:00

Сучасний світ переповнений повідомленнями, що спонукають мислити позитивно.

У той же час песимізм зазвичай вважають недоліком чи перешкодою. Його визначають як очікування негативних результатів, особливо в колективній свідомості.

Що ще більш важливо, песимізм іноді пов'язаний з ризиком для здоров'я.

Наприклад, одне дослідження показало, що у песимістів вищий ризик смерті від серцевих захворювань.

Інше дослідження показало, що оптимісти живуть довше за песимістів.

З одного боку, це має сенс, оскільки песимісти можуть багато тривожитися, очікуючи гіршого з можливих результатів у всіх невизначених ситуаціях.

Але чи можемо ми помилятися, відкидаючи песимізм? Чи не втрачаємо ми щось важливе, коли постійно спонукаємо себе до позитивного мислення?

Фото stevanovicigor/Depositphotos

Захисний песимізм

Джулі Норем, дослідниця з психології, стверджує, що певною мірою у песимізму є свої переваги.

За її словами, в багатьох випадках песимізм є корисним інструментом виживання і вироблення стратегії. Вона називає це "захисним песимізмом".

Норем охарактеризувала "захисний песимізм" як ефективну стратегію боротьби з тривогою.

"Якщо ви відчуваєте занепокоєння, вам потрібно щось з цим робити. Зазвичай люди намагаються втекти від ситуації, яка їх турбує. Але є й інші способи впоратися з цим. Захисний песимізм - один зі способів", – пояснює дослідниця.

Ключовим аспектом захисного песимізму, на думку Норем, є передбачення можливих негативних результатів та розробка відповідних стратегій протидії.

"Коли люди проявляють захисно-песимістичний настрій, вони встановлюють занижені очікування, але потім вони роблять наступний крок, а саме обмірковують, що саме може піти не так", – пояснює фахівчиня.

Такий механізм дозволяє планувати наперед і відчувати себе краще підготовленими до будь-яких перешкод, з якими, можливо, доведеться зіткнутися в майбутньому.

"Під час дослідження ми побачили, що якщо песимісти яскраво уявляють негативні сценарії, це допомагає їм спланувати запобігання катастрофи.

І це спрацьовує. Це допомагає їм направити свою тривогу на продуктивну діяльність", – розповідає Джулі Норем.

Уявіть собі найгірше, але конкретизуйте

Водночас експертка визнає, що у захисного песимізму є і деякі потенційні недоліки. Наприклад, один з недоліків може полягати в тому, як інші сприймають вас, особливо якщо ви голосно озвучуєте свої негативні прогнози.

Інші люди можуть неправильно зрозуміти цю тактику самопідготовки і сприйняти її, наприклад, як знак того, що ви не готові до майбутньої роботи.

Інша потенційна проблема може виникнути при візуалізації неспецифічних катастрофічних сценаріїв.

"Більше недоліків буде, якщо замість того, щоб думати про негативні можливості конкретно, ви почнете втрачати над собою контроль", – каже Норем.

Наприклад, замість того, щоб думати, що саме може піти не так, і що ви можете зробити, щоб цьому запобігти, ви говорите: "Це буде катастрофа. Все моє життя буде зруйновано".

"Конкретизація – ключ до позитивного ефекту песимізму", – додає Норем.

Побічні ефекти позитивного мислення

Іноді оптимізм може віддаляти вас від досягнення найкращих результатів як в особистому житті, так і на роботі. Великі надії на майбутнє також можуть призвести до неправильного прийняття рішень.

Одне дослідження показує, що ті, хто вижили в торнадо, зазвичай стають нездоровими оптимістами, думаючи, що, коли знову потраплять у торнадо, то навряд чи постраждають.

Це тому, що вони вважають, що якщо невдача одного разу оминула їх, то наступного разу також "пронесе".

Однак цей тип мислення ігнорує той факт, що це не обов'язково реалістичний світогляд. Він також перешкоджає людям підготуватися до можливих негативних подій.

Оптимізм впливає на продуктивність і досягнення

Люди, які схильні уявити собі світле майбутнє, з меншою ймовірністю будуть активно реалізовувати цей сценарій в реальному житті.

Серія досліджень показала, що, коли учасники позитивно фантазували про майбутнє, уявлення про їхній успіх висмокнувало енергію, необхідну для досягнення цих цілей в реальності.

Спокусливо вірити, що позитивний погляд на майбутнє може привести до реального успіху, але це не завжди так, вважають автори дослідження.

Деякі види оптимізму, схоже, також підривають здатність людей вирішувати проблеми, з якими вони стикаються в своїх стосунках.

Одне дослідження показало, що подружжя, яке нещодавно побралося і проявляло диспозиційний оптимізм – звичку думати, що все буде добре, незважаючи ні на що – корелювали з ефетивним вирішенням проблем у стосунках.

Однак в подружжі, де люди були надмірно оптимістичним в своїх очікуваннях щодо свого партнера, не мали конструктивного підходу до вирішення проблем і не настільки ефективно долали труднощі.

Простий і вічний тест на оптиміста та песиміста


Оптимізм, песимізм і здоров'я

Незважаючи на деякі дослідження, які стверджують, що песимізм може становити небезпеку для здоров'я, є також дослідження, які підкреслюють захисний ефект очікування негативних результатів.

Психічне здоров'я

Аналіз чотирьох різних досліджень, присвячених взаємозв'язку між оптимізмом, песимізмом і депресією, показує, що захоплення позитивними фантазіями може бути фактором ризику.

У короткостроковій перспективі уявлення яскравих сценаріїв майбутнього позитивно впливає на настрій, але в довгостроковій перспективі ця звичка є предиктором депресії та інших розладів настрою.

Авторка дослідження Габріеле Еттінген з Нью-Йоркського університету розповіла, що "з усіх позитивних емоцій оптимізм щодо майбутнього може мати найбільш іронічні наслідки. Як і щастя, позитивні фантазії про майбутнє можуть сильно демотивувати".

За її словами, оптимістичні думки можуть також перешкодити людям з ожирінням скинути вагу і знизити ймовірність того, що курці вирішать кинути курити.

Песимізм веде до "підвищених запобіжних заходів"

Здорова доза песимізму може насправді зіграти захисну роль.

Дослідження показує, що літні люди, які прогнозують нижчу задоволеність життям з часом, мають більш низький ризик смерті і життя з інвалідністю в порівнянні з однолітками, які прогнозують більш високий рівень задоволеності життям.

"Сприйняття темного майбутнього може сприяти позитивній оцінці власного "я", – пояснюють автори, – і може сприяти прийняттю запобіжних заходів".

Отже, наступного разу, коли вас турбує той факт, що ваша склянка завжди здається наполовину порожньою, будьте впевнені, що ви, ймовірно, на правильному шляху. Це може дати вам додатковий поштовх, щоб заповнити склянку по вінця.

Вас також може зацікавити:

Оптимісти живуть довше песимістів. Але довгожителем вас оптимізм не зробить – дослідження

Українці вже другий рік здебільшого щасливі й більш оптимістичні. Опитування

Оптимісти довше живуть та краще сплять. Але чи можна ними стати? Розповідають експерти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні