Кілька чашок кави щодня можуть допомогти запобігти раку простати – дослідження

Софія Кочмар-Тимошенко  — 12 січня 2021, 17:16

Хоча надмірне вживання кави може шкоди здоров'ю, науковці виявили, що кава може допомогти запобігти раку простати та збільшити шанси на виживання на 16% – виявило нове дослідження, опубліковане в British Medical Journal (BMJ).

Дослідження, проведене Китайським медичним університетом, показало, що люди, які п'ють каву регулярно, мали на 10% менше шансів захворіти на рак передміхурової залози, ніж ті, хто вживає каву тільки час від часу.

За даними Міністерства охорони здоров'я, показники смертності від раку простати в Україні - це 41 випадок на 100 тис.населення. У світі цей показник в середньому становить 18.7 на 100 тис.

Хоча вживання занадто багато кави може бути шкідливим для вашого здоров’я, було встановлено, що напій зменшує ризик раку печінки, кишечника та молочної залози.

Дослідження Китайського медичного університету є першим, який доводить користь вживання кави в профілактиці раку передміхурової залози.

Фото: Depositphotos SvetlanaIs

Любителі кави на 9% менше страждали від раку простати, а для тих, хто п’є насправді багато чашок кави, цей показник зростає аж до 12% в порівнянні з тими, хто зовсім не п'є каву.

Команда виявила, що в людей, які вже мають прогресуючий рак простати, вірогідність смерті від хвороби на 16% нижча, якщо вони п'ють каву.

Дослідження, опубліковане в British Medical Journal (BMJ), було проведено доктором Кефенгом Вангом з Китайського медичного університету.

Дослідники проаналізували дані 16 відповідних досліджень, опублікованих до вересня 2020 року.

У сукупності різні дослідження, проаналізовані командою, повідомляли про участь понад мільйон чоловіків, з яких 57 732 мали рак простати.

За словами д-ра Ванга, споживання кави коливалося від жодної або менше двох чашок щодня до дев'яти і більше заварок на день.

Результати можуть бути трохи викривленими через те, що існують фактори, які науковці не можуть проконтролювати. Зокрема те, що в опрацьованих дослідженнях відрізнявся тип кави, а також те, що кількість випитої кави вказували самі учасники.

Фото: Depositphotos DmitryPoch

Біологічним поясненням може бути те, що кава покращує рівень цукру в крові, має протизапальну та антиоксидантну користь.

Це також впливає на рівень статевих гормонів, що все може допомогти захистити від раку.

Вас також може зацікавити:

Чому виникає простатит та рак простати: тривожні симптоми і як вилікуватися

8 корисних звичок здорового чоловіка

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні