В Україні виявили нові, небезпечні мутації британського штаму COVID-19

Катерина Хорощак — 22 березня 2021, 14:21

Українські вчені з Інституту молекулярної біології і генетики виявили нові мутації британського штаму коронавірусу, йдеться на Facebook-сторінці установи.

Дослідники вважають, що саме комбінація модифікованих штамів "британця" спричинила нинішню хвилю епідемії COVID-19 і є поясненням все частіших випадків повторного інфікування людей.

Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей.

"Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця", – підкреслює директор Інституту, академік Михайло Тукало.

Фото: ALLVISIONN/Depositphotos

В установі стверджують, що представники ВООЗ погодилися з висновками науковців щодо нової хвилі захворюваності, яку спричинив новий для України штам коронавірусу, і що у нього більш важкі клінічні прояви.

Науковці виявили мутації, проаналізувавши 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох – з Києва.

Модифікований "британець" відрізняється від попередника, вперше виявленого у Великій Британії восени 2020 року, змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження патогена у клітині та реактивність імунної системи людини.

Нагадаємо, "старий" британський штам виявили у трьох областях України.

Вас також може зацікавити:

Новий, ймовірно заразніший, штам коронавірусу: що відомо про мутації та чи впливає це на вакцину

Якими вакцинами від COVID-19 щеплюватимуть українців: ефективність, безпечність, протипоказання та принцип дії

В Україні розпочався другий етап вакцинації проти COVID-19: хто у списку

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні