Як зберегти здоров’я та жити довго і гармонійно – поради лікарів

Яна Осадча — 11 липня 2021, 10:30

Американські лікарі поділилися власними секретами, як зробити життя здоровим, радісним та довгим.

Для цього треба займатися фізичними вправами, вживати корисну їжу та бути оптимістом.

Думки експертів зібрало видання Еatthis.com.

Експерти запропонували кілька цікавих та нестандартних порад, як подолати стрес, покращити свій фізичний та емоційний стан і триматися тонусі.

Фото BestPhotoStudio/Depositphotos

Заведіть собаку

"Домашня тварина – це цілодобова форма терапії, яка для мене є особистим знижувачем стресу", – розповідає доктор медичних наук Кармен Ехолс.

Кармен завела собаку відразу після весілля. Після складного робочого дня вона сідає дивитися телевізор та гладить свого улюбленця. На думку лікарки, ця проста діяльність дуже розслабляє.

Варто додати, що для таких цілей прекрасно підходить і кіт. Але собака – це ще й постійні прогулянки на свіжому повітрі!

Медитуйте та займайтеся спортом

Лікарі нагадують, що медитувати можна під час ходьби, плавання, сидіння на природі.

Дін К. Мітчелл, доктор медичних наук, доцент клінічного факультету остеопатичної медицини підкреслює необхідність кардіотренування, силових вправ та йоги.

"Розтяжка або йога дають гнучкість, яка вважлива з віком. До того ж, важливо, підтримувати свій мозок молодим, приймаючи нові виклики: подорожі, вивчення нових сфер, прослуховування музики та інше", – резюмує лікар.

Фізичні вправи також є дуже важливою частиною розпорядку дня лікаря Натана Рока. Це допомагає йому контролювати стрес і бути здоровішим.

Фізичні вправи мають багато позитивних переваг, включаючи зміцнення серцево-судинної системи та збалансований настрій завдяки вивільненню ендорфінів.

"Особисто я переконався, що фізичні вправи, коли це можливо, як до, так і після роботи, можуть допомогти підготуватися до успішного дня, а також зняти будь-який стрес від робочого дня", – говорить лікар.

Натан любить йогу вранці, саме з неї починається його день. А ввечері лікар насолоджується бігом з друзями.

"Це додає соціальних аспектів фізичним вправам і допомагає мені залишатися мотивованим та відповідальним", – розповідає він.

При цьому треба не забувати про харчування.

"Головний предмет на тарілці – рослинні страви, їжте багато натуральної їжі: горіхи, насіння, фрукти", – підкреслює Натан Рок.

Ходіть до лікаря

"Що роблять лікарі, щоб довше жити? Йдуть до лікаря!" – каже Кармен Ехолс.

За її словами, багато людей вважають, що лікарі самі можуть піклуватися про власні проблеми зі здоров'ям, тому, що мають медичні знання.

Проте вона також звертається за допомогою до лікарів.

"Завжди мудро спитати про об'єктивну думку та поцікавитися досвідом колеги, коли йдеться про особисте фізичне та психічне здоров’я", – додає Кармен.

Робіть масаж ніг

"Масажна терапія – це чудовий спосіб покращити м'язові спазми та допомогти розслабитися. Не кажучи вже про зняття стресу", – говорить доктор Аллен Конрад.

Намагайтеся нормально спати

"Як 49-річний лікар, я намагаюся зробити кілька речей, щоб жити здоровіше і довше. Достатній сон має вирішальне значення, і я прагну спати принаймні 6 годин на ніч", – розповідає терапевт Монік Мей.

Але лікарі вказують, що більшості здоровим дорослим людям потрібно спати від 7 до 9 годин на добу.

Перевірте свою сечу

Доктор Мей радить пити щодня достатньо води і слідкувати, щоб сеча була прозорою, а не темно-жовтою.

"Кількість води, яку я п'ю, може змінюватися залежно від того, скільки фізичних вправ робив протягом дня, тому вважаю, що колір моєї сечі є хорошим показником. Крім того, коли я відчуваю голод, то п'ю воду", – каже лікар.

Додайте в раціон овочі та фрукти

"Правильне харчування є ключовим, і нещодавно я включив у свій раціон більше фруктів і овочів, скоротивши споживання м'яса", – пояснює доктор Мей.

Але лікар зізнається, що час від часу повинен з’їсти соковитий гамбургер.

Знайте про небезпеки збільшення ваги

"Існує стільки захворювань, які виникають із збільшенням маси тіла, тому підтримка здорової ваги має вирішальне значення для довголіття",– пояснює директор Йорквільської клініки спортивної медицини Тану Джей.

Надмірна вага також навантажує суглоби, спричиняючи такі проблеми, як артрит.

Приймайте гарячий і холодний душ

"Три-чотири дні на тиждень я застосовую протилежні процедури для гарячого та холодного тіла, спочатку приймаю гарячу ванну, а потім крижаний душ", – ділиться виконавчий директор та засновник Physio Logic Руді Герман.

Цей процес зміцнює лімфатичну систему, знімає запалення та викликає рух застійних рідин по організму.

Ми просто повинні танцювати!

"Бальні танці були моєю пристрастю ще з коледжу та університету", – говорить доктор медичних наук, офтальмолог Мінг Ван.

Лікар щотижня бере участь у місцевих та регіональних чемпіонатах.

Вважає, що це чудовий спосіб розслабитися, зняти стрес, а також залишатися активним.

Принесіть власний обід

"Займаючись медициною, можна легко впасти в погані харчові звички", – розповідає лікар Ван.

Хоча варіанти швидкого харчування знайти набагато легше, на його думку, важливо приймати свідомі рішення, щоб харчуватися здоровіше.

Найпростіший спосіб зробити це – принести власний обід на роботу, коли є можливість.

Оскільки споживання домашніх обідів – це хороший спосіб контролювати, що саме ви їсте і в якій пропорції.

Крім того, домашня їжа приготована більш якісно, ніж фастфуд.

Використовуйте сонцезахисний крем

"Я використовую сонцезахисний крем. Бо рак шкіри – дуже поширена хвороба, а меланома – особливо агресивна і може бути смертельною", – розповідає лікар Джошуа Д. Цукерман.

Він зауважує, що пошкодження шкіри сонячними променями – накопичувальне, тому важливо носити захист від сонця щодня, незважаючи на те, холодно та хмарно, чи тепло та сонячно.

Перевірте слух

Аудіолог Леслі П. Сойлес рекомендує перевіряти слух та обслідувати вуха, оскільки побічні ефекти від втрати слуху можуть вплинути на стан організму.

Проблеми зі слухом можуть призвести до інших серйозних наслідків для фізичного та психічного здоров’я, таких як проблеми з рівновагою, деменція, депресія та хвороба Альцгеймера.

Любіть життя

"Довше жити – це не просто рецепт, щоб з’їсти щось конкретне, використовувати якийсь крем, або розгадувати кросворди щодня", – каже доктор Жаклін Дарна.

На її думку, довге та щасливе життя – це насамперед душевний стан.

"Багато моїх друзів починають займатися тим, що їм не подобається, і стан їхнього здоров’я починає погіршуватися. Робіть те, що дає вам ціль і любов до життя.

Як лікар я хочу, щоб мої пацієнти бачили, як я живу здоровим життям, щоранку катаюся на велосипеді, насолоджуюсь їжею і не рахую калорій, але й не вкладаю отрути в організм",– резюмувала доктор.

Вас також може зацікавити:

Медитація для початківців: техніки, з яких можна розпочати

Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню

Як займатися спортом вдома, худнути на карантині та після нього. Поради від тренерів

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні