Ускладнення цукрового діабету у молоді розвиваються швидше, ніж у дорослих. Дослідження

Яна Осадча — 29 липня 2021, 14:27

Цукровий діабет у молоді та підлітків призводить до серйозних ускладнень, які розвиваються швидше, ніж у літніх людей.

До таких висновків прийшли американські дослідники, які протягом кількох етапів вивчали варіанти лікування цукрового діабету 2 типу у підлітків та молоді, повідомляє Medicalxpress.

Перший етап дослідження, який проходив у 2002-2012 роках, був присвячений методикам лікування хвороби. Під час другого етапу, що тривав з 2011 по 2020, лікарі зосередились на вивченні ускладнень.

Діабет 2 типу – хронічне захворювання, для якого характерний високий рівень глюкози в крові, при цьому організм виробляє гормон "інсулін", але не може його ефективно використати.

Одним з факторів ризику цього захворювання є вік 45+, але хвороба може з'явитися у будь-якому віці.

Дослідники прийшли до висновку, що розвиток діабету 2 типу у молодих людей призводить до накопичення різноманітних ускладнень.

Передусім, це захворювання очей, нирок, нервові розлади та інші супутні захворювання, як інсульти, проблеми з серцем, ампутації.

"І ці процеси відбуваються так само швидко, як і у дорослих. А то і швидше", – говорить один з авторів дослідження, доктор медичних наук, який понад 20 років лікує молодь з діабетом 2 типу Філ Цейтлер.

Фото 6okean.gmail.com/Depositphotos

Дослідники спостерігали не тільки постійне зниження рівня глюкози в крові протягом 15 років. Була також виявлена низка інших захворювань, які виникли у молоді на фоні цукрового діабету:

  • 67% учасників мали високий кров'яний тиск;
  • 52% – дисліпідемію або високий рівень жиру в крові;
  • 55% – захворювання нирок;
  • 32% – ознаки захворювання нервової системи;
  • 51% – захворювання очей.

Крім того, у деяких учасників дослідження спостерігалася ймовірність розвитку множинних ускладнень з часом.

Загалом, 80% учасників дослідження мали якісь ускладнення. У більшості з них їх було кілька.

"Діабет 2 типу у підлітків це не діабет у бабусі. Дуже важливо, щоб уряди, політики та системи охорони здоров'я були готові до того, що на подальше лікування цих дітей та молодих людей будуть великі витрати. Зокрема на діаліз нирок та серцеве шунтування", – наголосив Філ Цейтлер..

Також він зазначив, що молоді люди з цукровим діабетом мають великі соціальні ризики, як безробіття, проблеми зі створенням сім’ї і врешті-решт, втрати життя.

Медики зазначають, що на момент початку дослідження у 2004 році цукровий діабет 2 типу був відносно недавно визнаною проблемою у підлітків.

Наступним кроком вчених буде дослідження випадків захворювання на діабет маленьких дітей.

"Якщо ми хочемо проводити будь-які види профілактики, ми повинні мати краще уявлення про те, хто знаходиться в зоні ризику", – підкреслив Філ Цейтлер.

Вас також може зацікавити:

Підшлункова залоза у смартфоні. Винахід, який допомагає діабетикам лишатися незалежними

Діабет можна "наїсти" і "нажити", а не лише успадкувати: симптоми, типи та як вберегтися

Як це – бути дітьми, що живуть з діабетом

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні