У підлітків, які часто вживають канабіс, більше шансів народити недоношену дитину – дослідження

Катерина Хорощак — 20 серпня 2021, 12:30

Підлітки, які часто вживають канабіс, у майбутньому можуть з більшою ймовірністю мати дітей, народжених недоношеними.

Такі висновки вчені зробили на основні 20-річного дослідження. Його провели науковці з Брістольського університету разом з Дитячим науково-дослідним інститутом Мердока в Австралії, пише MedicalXpress.

Науковці спостерігали за 665 підлітками, що вживали тютюн і канабіс у віці від 14 до 29 років, аж до вагітності.

Коли учасники стали батьками у віці від 20 до 30 років, за їхніми дітьми спостерігали в рамках іншого дослідження.

Вчені з’ясували, що діти, народжені від батьків (у віці 29 років і старше), які вживали канабіс кожен день протягом періоду від 15 до 17 років, значно частіше народжувалися недоношеними або мали низьку масу в порівнянні з дітьми від батьків, які не вживали марихуану, коли були підлітками.

Фото: cendeced/Depositphotos

"Канабіс є найбільш часто використовуваним забороненим наркотиком серед підлітків.

Уже є докази того, що часте вживання канабісу підлітками збільшує ризики погіршення психічного здоров'я, але наші результати показують, що можуть бути й інші ефекти, яких люди можуть не очікувати", – розповіла докторка Ліндсі Хайнс, наукова співробітниця Бристольської медичної школи.

Попередні дослідження пов'язували вживання тютюну або канабісу під час вагітності з передчасним народженням дітей і їхньою низькою масою тіла при народженні.

Але науковці заявили, що їхні результати можуть мати значення і для чоловіків, оскільки наркотики у підлітковому віці часто вживають саме хлопці.

Необхідні подальші дослідження для порівняння результатів для чоловіків і жінок, а також для розуміння біологічних механізмів або соціальних умов, що можуть стимулювати зв’язок між канабісом та недоношеними новонародженими.

Вас також може зацікавити:

Як впливає марихуана, чи викликає трава залежність та чому канабіс варто легалізувати в Україні

Вчені виявили зв’язок між курінням марихуани та одним із видів раку

Позаземна форма життя? Ні, це марихуана! 12 світлин, які допоможуть зрозуміти її секрет

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні