Як підібрати правильний шампунь для свого типу волосся

Денис Карловський — 3 жовтня 2021, 10:00

Ми миємо волосся кілька разів на тиждень, якщо не щодня.

Проте чи є обраний нами шампунь найкращим варіантом для нашого типу волосся та шкіри?

На ресурсах WebMD та Skincraft ми знайшли відповіді на питання:

  • яким повинен бути ефект від шампуню для вашого волосся;
  • які види волосся та шампунів існують;
  • як зрозуміти, що обраний вами шампунь не пасує вашому типу шкіри.

Яким повинен бути ефект від шампуню

Передовсім, шампунь повинен усувати зайвий жир (сало) довкола фолікул – місць у шкірі, з якого проростають волосини.

У цьому ефект шампуню подібний до мила. Проте хімічний склад шампунів значно м’якший та безпечніший. Застосування мила на волоссі знищує захисний шар компонентів, тому призводило б до частих пошкоджень.

Обраний шампунь повинен підтримувати правильний баланс pH на вашому волоссі.

Загалом, коректно підібраний засіб повинен виконувати принаймні три функції.

Покращувати його зовнішній вигляд. Після застосування шампуню ваше волосся має виглядати здоровішим. Часто вся дія шампуню проявляється лише після застосування двічі під час миття.

Сприяти ростові волосся. Шампунь, у вмісті якого буде вдосталь мінералів, поживних компонентів, вітамінів й природних речовин, повинен стимулювати шкіру голови, підтримувати здоров’я шкіри й сприяти ростові нових волосин.

Експерти радять шукати в складі шампуню естракти:

  • лаванди;
  • мигдалю;
  • женьшеню;
  • лимонного сорго (лемонграс);
  • джоджоби;
  • опунції.

Зберігати колір вашого волосся. Якщо ви фарбуєте волосся, то правильний шампунь не повинен змивати чи зменшувати інтенсивність його кольору. Під час фарбування волосся вбирає в себе хімічні сполуки. Тому якщо ваша фарба змивається з миттям – радше за все, шампунь містить занадто сильні сполуки.

Фото: Ariwasabi/Depositphotos

Як визначити тип волосся

Шампунь повинен відповідати також вашому типу волосся.

Сухе волосся вирізняється своєю ламкістю. Для нього знадобиться шампунь з додатковою зволожувальною дією та властивостями кондіціонеру.

Зазвичай у складі такого засобу наявні олії та силіконовмісні компонети, які зволожують волосся.

Жирне волосся зазвичай виглядає масним та недоглянутим невдовзі після миття.

В такому випадку варто пошукати шампунь для масного волосся, що буде усувати зайвий жир з вашої шкіри та фолікул. Здебільшого у шампунях для жирного волосся немає додаткових зволожувальних компонентів, тож вони не обтяжуватимуть волосся й поверне йому здоровий вигляд.

Нейтральне волосся не потребує особливих видів шампуню. Лише слідкуйте, щоби засіб був достатньо м’яким та нейтральним за складом.

Це допоможе підтримувати здоровий баланс жиру на вашій шкірі голови. Якщо ви непокоїтеся через щоденне застосування шампуню, спробуйте як альтернативу дитячі шампуні – їхній вміст безпечний для щоденного застосування на здорову шкіру.

Типи шампунів

Проте скоригувати свій вибір шампуню з огляду на тип волосся – недостатньо. Вам також зважати на властивості окремого шампуню. Обирати шампунь потрібно не лише відповідно до сухого, жирного чи нейтрального волосся, але й до рівня товщини, наявності фарби й щоденних засобів для укладки.

Є кілька основних різновидів шампунів:

  • для щоденного застосування: звичайний шампунь без особливих властивостей, який можна використовувати для щоденного миття здорового нейтрального волосся;
  • зволожувальний: такі шампуні додають сухому, ламкому та пошкодженому волоссю втрачену пружність завдяки зволожувальним складникам;
  • захист для фарби: хімічний склад такого шампуню є досить м’яким, щоби не пошкоджувати фарбоване чи вибілене волосся;
  • два в одному: комбінування шампуню й кондиціонеру для волосся;
  • збільшує об’єм: такий різновид застосовують для тонкого ламкого волосся, щоб збільшити об’єм зачіски;
  • очищувальний: призначений для ретельного очищення шкіри й фолікул;
  • для масного волосся: усуває зайвий жир на волоссі та шкірі.

Деякі з різновидів шампунів не призначені для щоденного застосування. Наприклад, особливі типи, призначені для масного волосся, досить використовувати двічі чи тричі на тиждень, щоби не усунути баланс жиру в шкірних клітинах та не нашкодити.

Як боротися з лупою

Коли шкіра голови втрачає баланс вологи, природне відмирання клітин призводить до їхнього накопичення на волосинах – інакше утворення лупи. Якщо ви поміти на вашому волоссі чи шкірі скупчення дрібного білого нальоту або "пилу", тоді вам варто подбати про спеціальний шампунь для протидії утворенню лупи.

Часто виробники намагаються так маркувати звичайні чи неспецифічні шампуні, вказуючи, що вони мають властивості для боротьби з лупою.

Тож як обрати правильний? Найпершою порадою буде знайти шампунь з вмістом 1% кетоконазолу.

Кетоконазол є активним компонентом, який має протизапальну дію та вбиває грибок і дріжджі, що викликають утворення лупи. Переважно шампуні з невисокою концентрацією кетоконазолу можна прибрати в будь-якій крамниці засобів гігієни або аптеці.

Інші альтернативні шампуні для боротьби з лупою містять активні компоненти селен сульфіду та цинку пірітіону. Спробуйте шампуні з різними активними компонентами, щоби відшукати відповідний вашому типу волосся.

Як доглядати за волоссям

Окрім правильного вибору шампуню, потрібно дотримуватися правильних методів при догляді за волоссям:

  • масне волосся потребує частішого миття, ніж нейтральне;
  • сухе та фарбоване волосся слід мити рідше;
  • при проблемах з лупою, дуже важливими є кругові глибокі рухи руками при застосуванні шампуню;
  • наносьте кондиціонер на довжину волосся, щоб додати зволоження та захистити від ультрафіолетового сонячного випромінювання та шкідливого впливу довкілля;
  • однак уникайте потрапляння кондиціонеру на шкіру голови, адже він може порушити баланс шкірного жиру, особливо в людей з жирним типом волосся;
  • користуйтесь шапочкою при плаванні в басейнах, щоби захистити волосся від впливу хлору та інших подібних хімічних елементів.

Ще один популярний стереотип, що шампунь треба часто змінювати, бо волосся буцімто "звикає" до його компонентів. Але жодних наукових доказів цієї думки немає.

Якщо волосся не втрачає здоровий вигляд чи об’єм після обраного шампуню, тоді немає причин його змінювати.

Навпаки, часта зміна засобів для волосся може принести більше шкоди, ніж користі. Адже від швидкої зміни засобів, волосся може не сповна отримати позитивний ефект від компонентів.

Проте тип шкіри голови та волосся в кожної людини унікальний, тому не існує ідеального шампуню з усіма потрібними властивостями. Можливо, вашому волоссю знадобиться комбінувати різні засоби.

Якщо ви зазнаєте сильного дискомфорту, який відволікає вас від щоденних занять, або маєте помітне подразнення чи лущення шкіри, варто звернутися до дерматолога чи трихолога.

Вас також може зацікавити:

Ранні симптоми та ознаки випадіння волосся

Чи може через COVID-19 випадати волосся?

6 речей, яких варто уникати, щоб не пошкодити волосся під час укладки

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні