COVID-19 може інфікувати внутрішнє вухо та спричинити проблеми з рівновагою – дослідження

Яна Осадча — 1 листопада 2021, 14:42

COVID-19 може вражати клітини внутрішнього вуха, виявили дослідники з Массачусетського технологічного інституту.

Відкриття може допомогти пояснити проблеми з рівновагою, втратою слуху та шумом або дзвоном у вухах, що відчувають деякі пацієнти при COVID-19.

Дослідники виявили, що клітини внутрішнього вуха людини та миші мають молекулярні механізми, які дозволяють SARS-CoV-2 проникати до клітин та інфікувати їх, пишуть у Reuters.

Крім того, волоскові клітини та клітини Шванна (допоміжні клітини нервової тканини) людини можуть бути інфіковані SARS-CoV-2.

Фото ninell/Depositphotos

Вчені припускають, що вірус може потрапити у вуха через євстахієву трубу, яка з’єднує ніс з вухом, або він може "подорожувати" по нервах, які переносять запахи від носа до мозку, а звідти "проходити" через нерви, які з’єднуються з внутрішнім вухом.

Наразі дослідники хочуть перевірити можливі способи лікування інфекцій внутрішнього вуха, спричинених SARS-CoV-2 та іншими вірусами.

"SARS-CoV-2 може інфікувати певні типи клітин внутрішнього вуха людини. Наші результати свідчать про те, що інфекція внутрішнього вуха може лежати в основі проблем зі слухом і рівновагою, пов’язаних із COVID-19", – зазначають вчені.

Вас також може зацікавити:

Скільки років вашим вухам? Короткий звуковий тест

Як зробити так, щоб від носіння маски не боліли вуха: лайфхаки від китайців. ФОТО

Vax: Оксфордський словник назвав слово 2021 року

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні