Боїтеся плакати? 8 причин, чому сльози можуть бути корисні

Катерина Хорощак — 12 лютого 2022, 10:00

Люди можуть намагатися стримувати сльози, бо можуть вважати їх ознакою слабкості. Однак наука вважає, що сльози – корисні.

"Плач з емоційних причин змушує вас почуватися краще, знімає напругу і дозволяє психологічно перезавантажитися", – розповідає доктор медичних наук Майкл Ройзен з Cleveland Clinic.

І це лише деякі з його корисних особливостей.

Видання Medical News Today зібрало основні причини, чому сльози потрібні людям.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

У людини виробляється три типи сліз.

Базальні: слізні протоки постійно виділяють сльози, які виконують антибактеріальну функцію та допомагають зберігати очі вологими.

Рефлекторні: це сльози, викликані такими подразниками, як вітер, дим або цибуля. Вони вивільняються, щоб змити ці подразники та захистити очі.

Психічні: люди плачуть у відповідь на певні емоції. Ці сльози містять вищий рівень гормонів стресу, ніж інші види сліз.

Чим корисні сльози?

Дослідники виявили, що сльози:

Заспокійливо впливають на людину

Дослідження 2014 року показало, що плач може мати самозаспокійливу дію на людей. Плач активує парасимпатичну нервову систему (ПНР), яка допомагає людям розслабитися.

Допомагають отримати підтримку від інших

Плач допомагає людям не лише заспокоїтись, а й отримати підтримку від оточуючих.

Дослідження 2016 року засвідчує, що плач – це, перш за все, поведінка прихильності, оскільки він допомагає отримати підтримку людей, що нас оточують. Це явище відоме як міжособистісна чи соціальна вигода.

Допомагають полегшити біль

Дослідження виявило, що окрім самозаспокоєння, пролиття емоційних сліз вивільняє окситоцин і ендорфіни.

Ці речовини змушують людей почуватися добре, а також можуть полегшити як фізичний, так і емоційний біль. Так плач може допомогти зменшити біль та покращити самопочуття.

Покращують настрій

Крім полегшення болю, окситоцин та ендорфіни можуть допомогти покращити настрій. Ось чому їх часто називають сполуками для гарного самопочуття.

Виводять токсини та знімає стрес

Коли люди плачуть у відповідь на стрес, їхні сльози містять низку гормонів стресу та інших хімічних речовин.

Дослідники вважають, що плач може знизити рівень цих хімічних речовин у організмі, що може зменшити стрес. Однак для підтвердження цього необхідні додаткові дослідження.

Допомагають заснути

Невелике дослідження, проведене у 2015 році, показало, що плач може допомогти дітям краще спати. Ще належить з'ясувати, чи так само плач впливає на дорослих.

Однак, враховуючи заспокійливий, покращуючий настрій та знеболюючий ефект плачу, описаний вище, можна вважати, що плач може допомогти людині легше заснути.

Виконують антибактеріальну функцію

Плач допомагає вбивати бактерії та підтримувати чистоту очей, оскільки сльози містять рідину під назвою лізоцим.

Дослідження 2011 року показало, що лізоцим має такі потужні антимікробні властивості.

Покращують зір

Базальні сльози, які виділяються щоразу, коли людина кліпає, допомагають підтримувати вологість очей та запобігають висиханню слизових оболонок.

Змащувальний ефект базальних сліз допомагає людям краще бачити. Якщо слизова оболонка недостатньо зволожена, зір може стати нечітким.

Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу. Щоб встановити діагноз, обов'язково зверніться до лікаря!

Вас також може зацікавити:

7 способів вберегти свої очі від перевтоми

Щоби очі не хворіли: офтальмолог назвала найпоширеніші помилки своїх пацієнтів

Чи можуть окуляри погіршити зір при тривалому використанні?

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні