Вчені винайшли новий метод аналізу крові, який може виявити хворобу Альцгеймера задовго до появи симптомів

— 23 грудня 2022, 15:57

Вчені винайшли новий метод аналізу, який дозволяє виявити "токсичний" білок в крові людей, що передує появі хвороби Альцгеймера. Цей спосіб дозволяє виявити хворобу за роки до появи її перших симптомів.

Новий метод аналізу винайшла команда експертів Вашингтонського університету, пише Science Daily.

Цей аналіз дозволяє виявити у крові бета-амілоїдні білки, які неправильно згортаються та злипаються разом, утворюючи невеликі агрегати, які називаються олігомерами. Утворення цих агрегатів і є початком хвороби Альцгеймера.

Це відкриття важливе в контексті того, що нині хворобу Альцгеймера діагностують лише після виявлення добре відомих ознаки хвороби, такі як втрата пам’яті. З цієї причини хворобу фактично не лікують, а просто сповільнюють прогресування симптомів.

Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Але дослідження показали, що зачатки хвороби Альцгеймера закладаються роками – задовго до появи когнітивних розладів, які нині діагностують звичними методами.

Відтак команда дослідників з Вашингтонського університету розробила лабораторний тест під назвою SOBA, який може вимірювати рівні амілоїдних бета-олігомерів у зразках крові.

"Дослідники хотіли отримати надійний діагностичний тест на хворобу Альцгеймера – і не тільки аналіз, який підтверджує діагноз хвороби Альцгеймера, але й такий, який може виявити ознаки хвороби до того, як виникнуть когнітивні порушення.SOBA може бути основою для такого тесту", – сказала старша авторка дослідження Валері Даггетт, професорка біоінженерії та викладачка Інституту молекулярної інженерії та наук Вашингтонського університету.

Команда протестувала SOBA на зразках крові 310 суб’єктів дослідження. На момент відбору зразків крові вони не мали ознак когнітивних розладів, легких когнітивних розладів, хвороби Альцгеймера чи іншої форми деменції.

Читайте також: Вчені припустили, що літні дельфіни можуть страждати на хворобу Альцгеймера

SOBA виявив олігомери в крові людей з легкими когнітивними порушеннями, помірною та важкою хворобою Альцгеймера. У 53 випадках діагноз хвороби Альцгеймера у досліджуваних був підтверджений після смерті шляхом розтину, і зразки крові 52 з них, які були взяті за роки до смерті, містили токсичні олігомери.

SOBA також виявила олігомери у тих членів контрольної групи, у яких пізніше розвинулися легкі когнітивні порушення. У зразках крові інших осіб у контрольній групі не знайшли токсичних олігомерів.

Команда також зазначає, що аналіз SOBA можна легко модифікувати для виявлення токсичних олігомерів іншого типу білка, притаманного хворобі Паркінсона та деменції з тільцями Леві.

"Ми виявили, що багато захворювань людини пов’язані з накопиченням токсичних олігомерів, які утворюють ці альфа-листові структури (структури, які утворюють олігомери, – ред.), – сказала Влері Даггетт. – Не тільки хвороба Альцгеймера, але й хвороба Паркінсона, діабет II типу тощо".

Цей аналіз збирає унікальну структуру альфа-листів Тож вчені сподіваються, що цей метод може допомогти в діагностиці та вивченні багатьох інших захворювань, пов’язаних із неправильним згортанням білка.

Читайте також: Вчені дослідили, чому зникає нюх при тривалому COVID-19

Реклама:

Головне сьогодні