Як допомогти незрячим людям на вулиці чи в укритті: поради МОЗ

Тетяна Денисенко — 1 лютого 2023, 09:00

В умовах повномасштабної війни вразливі категорії населення в Україні потребують особливої підтримки. Якщо ви знаходитесь поруч з незрячою людиною, не варто соромитися надати їй допомогу.

У МОЗ нагадали, як варто себе поводити і яким чином пропонувати допомогу людям із вадами зору на вулиці чи в укритті.

Важливо, щоб поруч із незрячою людиною був супровідний. Він зможе допомогти евакуюватись у безпечне місце та отримати гуманітарну допомогу за потреби.

Порушення зору бувають різні:

  • тотальна незрячість;
  • слабкозорість;
  • знижений зір.

Більшість людей з порушеннями зору (це близько 90% осіб) мають залишковий зір, тобто вони розрізняють колір й контури предметів та світло й тінь.

Фото: halfpoint//Depositphotos

Незрячі запам’ятовують, куди кладуть свої речі, аби потім їх швидко знайти. Тому важливо не переставляти їх, навіть з наміром допомогти. Якщо ж ненароком переставили речі людини в інше місце – повідомте про це.

Як допомоги людям з вадами зору

  • Доторкніться до плеча чи ліктя й спитайте: "Чи вам допомогти?".

Не варто хапати людину за руку і тягнути її кудись. Пам’ятайте, що вона має прийняти вашу допомогу. Якщо ж вашу допомогу прийняли, то попросіть її взяти вас під руку і йдіть на пів кроку попереду.

  • Під час розмови звертайтесь безпосередньо до людини та називайте її на ім’я.

Також розповідайте про те, що вас оточує та відбувається навколо. Можете назвати всіх присутніх у кімнаті. Якщо ви відходите, то повідомляйте про це.

  • Буває, що ваша допомога не потрібна.

Не ображайтесь, можливо цю ділянку шляху людина знає добре і супровід лише завадить їй в орієнтації у просторі.

  • Коли супроводжуєте людину з порушеннями зору, то важливо описувати перешкоду на шляху ("увага, сходинки" або "зараз буде бордю").

Доцільно, аби людина перебувала у найближчому чи найзручнішому до виходу місці – це пришвидшить її евакуацію. Також розкажіть про особливості приміщення, що можуть нести для неї небезпеку (наявність сходів, порогів тощо).

  • Описуючи приміщення, варто бути конкретним.

Не слід казати "стілець там" або показувати жестами. Краще сказати: "Одразу зліва від дверей є маленький стіл" (описувати кімнати прийнято за годинниковою стрілкою).

  • Не намагайтесь силоміць посадити людину.

Запропонуйте їй сісти, опишіть де саме розташований стілець та покладіть її руку на спинку стільця.

  • Якщо ви перебуваєте з людиною з порушеннями зору у незнайомому місці, то опишіть його і обов’язково покажіть, де туалет, кухня та виходи назовні.

"Спілкуйтесь із людиною з порушеннями зору так, як ви спілкуєтесь із будь-якими іншими знайомими. Будьте доброзичливим та проявляйте повагу", – наголошують у МОЗ.

Нагадаємо, внаслідок війни в Україні зростає кількість людей з інвалідністю, тому дорослим слід пояснювати дітям, як спілкуватися з травмованими.

Читайте також: Як українцям виїхати за кордон на лікування під час воєнного стану – МОЗ



Реклама:

Головне сьогодні