Науковці вирахували максимальні температуру та вологість, які може витримати людське тіло

Вікторія Андрєєва — 10 серпня 2023, 09:00

Вчені визначили максимальну температуру та вологість, яку може витримати людське тіло.

Навіть здорова молода людина може померти після шести годин у температурі 35°C у поєднанні зі 100% вологістю. Але нове дослідження показує, що поріг може бути значно нижчим, повідомляє Medical Express.

Піт – це головний інструмент організму для зниження внутрішньої температури. Якщо волога не виділяється, у людини стається тепловий удар, згодом відмовляють органи та може наступити смерть.

35°C тепла та 100% вологості реєстрували понад десяток разів в Південній Азії та Перській затоці, повідомив AFP Колін Реймонд з Лабораторії реактивного руху NASA. На щастя, рекордна спека тривала лише кілька годин.

Фото: roboriginal/Depositphotos

Але екстремальна спека не обов’язково повинна бути близькою до такого рівня, щоб вбити людей. Кожна людина має власний поріг залежно від віку, здоров’я та інших соціальних і економічних факторів. Наприклад:

  • маленькі діти погано реагують на підвищення температури тіла, а відповідно і на спеку;
  • старші люди мають менше потових залоз;
  • люди, яким доводиться працювати на вулиці за високої температури.

Крім того, під час спеки на стан людей впливає можливість охолоджувати тіло час від часу, наприклад, під кондиціонером. А також чи вживають воду – це допомагає уникнути зневоднення.

Під час дослідження науковці використовували "вологий" термометр, тобто клали термометр у вологу тканину, щоб подивитись, як вона висихає.

Теоретична межа виживання людини може відповідати 35°C та 100% вологості або ж 46°C при 50% вологості.

Але вчені у США вирішили виміряти реальну межу температури для людини. Вони залучили молодих та здорових людей, експеримент провели у тепловій камері.

Науковці виявили, що учасники досягли своєї "критичної межі навколишнього середовища", коли їхнє тіло переставало стримувати підвищення внутрішньої температури на фоні спеки. За вологим термометром це було 30,6°C, що значно нижче, ніж раніше теоретичні 35°C.

Нагадаємо, раніше науковці пояснили, що аномальна спека спричинена глобальним потеплінням. По всьому світі у липні реєстрували температурні рекорди. Наприклад, у Китаї зафіксували 52°C.

Крім того, спека може посилити існуючи недуги, заявляли в ВООЗ.

Читайте також: Що відбувається з тілом під час спеки: як охолодитися, що їсти та як заснути

Реклама:

Головне сьогодні