Причина ожиріння може приховуватися у фруктозі – дослідження

Альона Павлюк — 19 жовтня 2023, 09:00

Вчені вважають, що справжньою причиною виникнення ожиріння може бути фруктоза.

Про це повідомляє видання Medical Xpress із посиланням на дослідження, опубліковане в науковому журналі Obesity.

Дослідники з Університету Колорадо припускають, коли фруктоза засвоюється, вона знижує кількість енергії в організмі. Це викликає відчуття голоду.

На їхню думку, саме фруктозою можна об’єднати інші теорії про причини ожиріння – вплив жирів, вуглеводів та цукру.

Фото: NewAfrica/Depositphotos

Фруктоза – це вуглевод, який міститься у солодких плодах та меду.

Також її вміст високий у цукрі та кукурудзяному сиропі. Крім того, фруктоза може утворюватися в організмі з інших вуглеводів, зокрема глюкози.

Співавтор дослідження Річард Джонсон вживає термін "гіпотеза виживання фруктози", який об’єднує в собі різні припущення про причину ожиріння, зокрема згубну роль жирів та вуглеводів.

"По суті, ці теорії, які ставлять безліч метаболічних і харчових факторів в центр епідемії ожиріння, є частинами пазла, об'єднаними однією останньою частиною: фруктозою.

Фруктоза – це те, що змушує наш метаболізм переходити в режим низького енергоспоживання і втрачати контроль над апетитом, а жирна їжа стає основним джерелом калорій, які сприяють збільшенню ваги", – пояснює Джонсон.

За словами вченого, унаочненням цієї теорії можуть бути тварини, які впадають у сплячку. Коли рівень енергії падає, вони починають шукати їжу. Наприклад, ведмеді для підготовки до зими їдять фрукти.

Саме у фруктах міститься найбільше фруктози, яка здатна пригнічувати активну енергію. Жир тим часом слугує її запасом.

Однак продукти з високим вмістом фруктози блокують заміщення активної енергії з жирових запасів. Вони утримують активну енергію на низькому рівні – як у ведмедя, який готується до зимової сплячки.

"Ця теорія розглядає ожиріння як низькоенергетичний стан. Визначення фруктози як каналу, який перенаправляє активну заміну енергії на накопичення жиру, показує, що саме фруктоза є причиною енергетичного дисбалансу, який об'єднує теорії", – каже Джонсон.

Ця гіпотеза може стати першим кроком до ефективної профілактики ожиріння. Однак для її підтвердження необхідні подальші дослідження.

Нагадаємо, раніше ми писали, що вчені виявили, де може ховатися причина Long COVID.

Читайте також: Як рак на горі свисне, чи раніше: коли насправді потрібно худнути і як це зрозуміти

Реклама:

Головне сьогодні