Вчені виявили, що здорові люди при певних обставинах також можуть чути голоси в голові

Яна Осадча — 31 жовтня 2023, 17:12

Навіть здорових людей можна обманом за відповідних умов змусити почути голоси, яких насправді немає.

Про це повідомляє Science Alert з посиланням на дослідження швейцарських та французьких вчених.

Зазвичай, чуття голосів, яких немає пов’язують із неврологічними захворюваннями, як-от шизофренія.

Вчені з École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) у Швейцарії та Університету Savoie Mont Blanc у Франції хотіли дослідити, як слухово-вербальні галюцинації (AVH) можуть бути викликані у свідомості. Бо саме там люди чують голос, коли немає мовця.

Учасники експерименту почули статичне шипіння рожевого шуму,

вони натискали на кнопку відчували тиць у спину

Попередні дослідження припускають, що ці галюцинації спричинені або нездатністю правильно відрізнити себе від навколишнього середовища, або сильно утвердженими переконаннями, які переважають усе, що насправді відбувається в оточенні.

Команда хотіла перевірити обидві гіпотези.

Після того, як учасники експерименту почули статичне шипіння рожевого шуму, вони натискали на кнопку, а через деякий час відчували тиць у спину рукою-роботом.

У наступному тесті, затримка тикання була різною, і добровольці носили навушники, які відтворювали суміш "рожевого шуму", схожого на водоспад, і час від часу уривки голосів – як своїх, так і інших людей.

Як і в попередньому тесті з натисканням кнопки, учасники повідомили, що відчувають присутність позаду через тикання. Деякі з них також повідомили, що чули голоси, яких не було в навушниках.

Феномен чути голоси був більш поширеним, якщо люди чули чужий голос раніше свого власного, і якщо була затримка між натисканням кнопки та тиканням рукою.

Це виглядало так, наче ті, хто брав участь у тестуванні, вигадували голос відповідно до відчуття, що хтось стоїть позаду них.

Цих результатів, на думку дослідників, достатньо, щоб припустити, що обидві теорії, що викликають галюцинації, правильні: учасники не вміли належним чином контролювати навколишнє середовище, і перебували під впливом твердих переконань щодо того, що відбувається навколо них.

Важливо, частота галюцинованих голосів зростала з тривалістю тестів, тому учасники частіше чули фантомні звуки в кінці експерименту.

Зрештою, знання того, як ці галюцинації можуть бути викликані, є важливим для розуміння того, як вони пов’язані з такими захворюваннями, як хвороба Паркінсона.

Це також свідчить про те, що якщо ви все-таки почуєте голос у своїй голові, це не може бути безпосереднім приводом для тривоги. Хоча, якщо вас це турбує, краще звернутися до лікаря.

Читайте також: Лише кожен 50-й випадок психічних розладів в Україні є діагностованим – МОЗ

Реклама:

Головне сьогодні