Вчені знайшли зв'язок між серцем, мозком та втратою свідомості – дослідження

Вікторія Андрєєва — 2 листопада 2023, 17:20

Науковці вперше виявили рефлекторний шлях між серцем і мозком, пов’язаний із непритомністю.

Свої висновки дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Дієго разом із колегами з Науково-дослідного інституту Скріппса опублікували в журналі Nature, пише MedicalXpress.

За основу свого дослідження вони взяли серцевий рефлекс Бецольда-Яриша (BJR), вперше описаний у 1867 році.

Серцевий рефлекс полягає у тому, що знижує частоту серцевих скорочень і спричиняє зниження артеріального тиску та дихання, тож на думку вчених може бути пов’язаний із непритомністю. Але нервові шляхи, задіяні в рефлексі, були недостатньо вивчені.

Фото: Chai2523/Depositphotos

Дослідники зосередилися на генетиці сенсорного кластера, відомого як вузлові ганглії. Ця ділянка є частиною блукаючих нервів, які передають сигнали між мозком і вісцеральними органами, включаючи серце.

Вагусні сенсорні нейрони (VSN) проєктують сигнали до стовбура мозку та, ймовірно, пов’язані з BJR та непритомністю. Вчені виявили, що це сенсорні нейрони ще й активують інший тип нейронів під назвою NPY2R.

Науковці стимулювали цей нейронний шлях у мишей за допомогою оптогенетики. Миші, які вільно рухалися, одразу непритомніли.

Під час цих епізодів вони записували дані з тисяч нейронів у мозку мишей, а також серцеву діяльність і зміни рис обличчя, включаючи діаметр та зсув зіниць.

Дослідники виявили, що після активації нейронів NPY2R у мишей спостерігалося швидке розширення зіниць і класичне "закочування очей", яке притаманне людям під час втрати свідомості.

Також вони фіксували сповільнення пульсу, зниження артеріального тиску і частоти дихання, а ще – знижений приплив крові до мозку.

"Ми були вражені, коли побачили, як їхні очі закотилися назад приблизно в той самий час, коли мозкова активність стрімко впала. Потім, через кілька секунд, мозкова активність і рух відновилися", — повідомили дослідники у підсумку.

Подальше тестування показало, що коли NPY2R VSN були видалені з мишей, серцевий рефлекс Бецольда-Яриша та умови непритомності зникали.

Попередні дослідження показали, що непритомність спричинена зниженням кровотоку в мозку, але нові дані вказують на те, що сама мозкова діяльність може відігравати важливу роль.

Читайте також: Вчені дослідили, що відбувається зі свідомістю людини на межі смерті

Реклама:

Головне сьогодні