Лікарі за день провели три складні операції військовим із відновлення обличчя

Яна Осадча — 15 листопада 2023, 14:44

У Національному реабілітаційному центрі "Незламні" американські та українські лікарі провели за добу три надскладні операції військовим з відновлення обличчя.

Як повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова, у кожній операційній працювало по кілька команд. Поки одна група хірургів готувала "місце поранення", інша відділяла матеріал з тої частини тіла, з якої робитимуть пересадку кісток та тканин на травмовану ділянку.

З одним пацієнтом працювало щонайменше 10 спеціалістів: хірурги, анестезіологи, медсестри та асистенти. Тривалість кожного втручання складало від 10 до 15 годин.

"Особисто для мене складно бачити багато молодих людей з надзвичайно складними травмами, з якими вони будуть боротися протягом усього свого життя. Мабуть, це зачіпає найбільше. Саме тому основною нашою метою є скоригувати ці травми та допомогти їм", – каже Григорій Машкевіч, пластичний та реконструктивний хірург з Нью-Йорка.

Американські та українські лікарі провели за добу три надскладні операції

Як розповів у коментарі "Укрінформу" керівник напрямку хірургія Національного реабілітаційного центру "Незламні", завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Пантелеймона Першого ТМО Гнат Герич, він працював над реконструкцією обличчя у пацієнта з мінно-вибуховим пораненням.

У постраждалого вирвало велику кількість м’яких тканин та кісток обличчя.

Для такої реконструкції використовується дуже складна методика

Для такої реконструкції використовується дуже складна методика, коли береться мала гомілкова кістка із судиною та шкірою і частиною м'яза. Вона спеціально підготовлюється і вкладається туди, де відсутні кістки на обличчі. Судини зшиваються, щоб отримати кровопостачання із шиї.

Мала гомілкова кістка із судиною та шкірою і частиною м'яза і вкладається туди, де відсутні кістки на обличчі.

"Це така надскладна мікрохірургічна трансплантація, бо ці судинки дуже тоненькі, майже як волосинка. Ми оперували таким чином трьох військових, які отримали поранення на війні", – сказав Герич.

У постраждалого вирвало велику кількість м’яких тканин та кісток обличчя

Загалом протягом тижня хірургічні втручання проведуть 30-ти українцям, які мають травми голови, шиї та верхніх кінцівок. Спочатку планувалося зробити 42 операції, однак кількість зменшили через довготривалість втручань. Із іншими пацієнтами американські хірурги працюватимуть навесні 2024.

Читайте також: У Львові 18-річній дівчині з раком кісток провели унікальну операцію – пришили ногу задом наперед

Реклама:

Головне сьогодні