У Нацслужбі здоров'я Великої Британії заявили, що планують ліквідувати рак шийки матки до 2040 року

Ірина Бура — 15 листопада 2023, 17:47

Рак шийки матки буде ліквідовано до 2040 року, що врятує тисячі життів жінок, заявили керівники Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS).

NHS планує надати жінкам можливість проводити тестування вдома, а не в медзакладі, повідомляє The Telegraph.

Скринінг на рекордно низькому рівні

Як заявляє виконавча директорка NHS Англії Аманда Прітчард, мета може бути досягнута до 2040 року завдяки тому, що людям буде легше отримати вакцинацію проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), яка запобігає 99% випадків раку шийки матки.

Як показує статистика, понад 3 з 10 жінок пропускають регулярний скринінг. Тому жінкам хочуть надати альтернативу – можливість проводити тестування вдома, використовуючи спеціальний вагінальний тампон. У деяких випадках набори для тестування надсилатимуть поштою.

Фото: AndreyPopov/Depositphotos

Останні щорічні дані показують, що у Великій Британії щорічно діагностують 3 тисячі випадків раку шийки матки і 850 смертей.

ВІДЕО ДНЯ

Понад 5 тисяч життів на рік вдається врятувати завдяки скринінгу.

Останні щорічні дані за 2021-2022 роки показують, що 69,9% жінок у віці 25-64 років пройшли скринінг за останні п'ять років, що є рекордно низьким показником.

За словами Прітчард, вакцинація і скринінг є ключовими для викорінення хвороби.

"Ліквідувати рак шийки матки було б неймовірним досягненням, і це стане можливим завдяки поєднанню нашої програми вакцинації проти ВПЛ та нашої високоефективної програми скринінгу шийки матки. Це може стати реальністю протягом наступних двох десятиліть", – каже вона.

Медики зазначають, якщо робити щеплення проти ВПЛ у віці 12-13 років, то захворюваність на рак шийки матки знижується на 90 відсотків.

Зусилля, спрямовані на підвищення рівня вакцинації

Як пише The Telegraph, на сьогодні програма вакцинації дозволила запобігти близько 450 випадкам раку і 17 200 передраковим станам.

Скринінг на рак шийки матки передбачає тест, який визначає тип ВПЛ, що викликає майже всі види раку шийки матки, а також деякі види раку ротової порожнини та горла.

Вакцина проти ВПЛ зараз пропонується хлопчикам і дівчаткам у віці 12 або 13 років у шкільних поліклініках, а програми ревакцинації доступні до 25-річного віку.

Чиновники охорони здоров'я обіцяють внести зміни до додатку NHS у найближчі місяці, щоб люди могли перевірити, чи отримали вони всі 15 планових щеплень, і записатися на них.

Дотримуючись останніх рекомендацій Об'єднаного комітету з вакцинації та імунізації (JCVI), NHS нещодавно оновила свою програму вакцинації проти ВПЛ до однієї дози замість двох, що полегшило захист молодих людей.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що рак шийки матки буде вважатися ліквідованою проблемою, коли рівень захворюваності не перевищуватиме чотирьох випадків на 100 000 жінок.

Читайте також: "Зменшує ризик смерті на 35%": вчені заявили, що розробили новий метод лікування раку шийки матки"

Реклама:

Головне сьогодні