Спалаху скарлатини у Києві немає, лише поодинокі випадки – МОЗ

Ірина Бура — 16 листопада 2023, 16:00

У Міністерстві охорони здоров’я спростували інформацію про спалах скарлатини в Києві. Зафіксовані лише поодинокі випадки.

Як повідомляє МОЗ, за 10 місяців цього року у Києві зареєстрували 375 випадків скарлатини. З них 372 – у дітей до 17 років.

"Поодинокі випадки скарлатини зафіксовані у різних групах та класах і є характерними серед захворювань, які щороку реєструють на території країни. Протиепідемічні заходи у школах посилено", – йдеться у повідомленні відомства.

Фахівці столичного Центру контролю та профілактики хвороб провели епідрозслідування зафіксованих випадків: оглянули коло контактних осіб та поінформували навчальні заклади щодо протиепідемічних заходів.

Фото: VALENTINA/Depositphotos

У МОЗ наголошують – наразі динаміка захворювання не вказує на спалах.

Симптоми скарлатини

Скарлатина – гостре інфекційне захворювання, яке проявляється ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом.

У більшості випадків хвороба починається раптово: розвивається ангіна, язик спершу "біліє" і до 4-го дня захворювання стає яскраво-червоним. На шкірі хворого виникає характерний висип – дрібні яскраво-рожеві або червоні цятки, які часто сверблять.

Хворіють найчастіше діти віком від 1 до 9 років. Шлях інфікування – повітряно-крапельний – під час кашлю, чхання і навіть розмови з хворим.

Щеплення проти скарлатини немає, але після того як людина перехворіє, виробляється імунітет, кажуть у МОЗ.

Захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг.

За легкої форми симптоми інтоксикації організму слабо виражені, блювота відсутня.

У разі важкої форми початок хвороби супроводжує висока температура, блювота, інколи діарея. Можливі запаморочення, набряк мозку і навіть кома.

Пацієнтам зі скарлатиною призначають курс антибіотиків.

Якщо антибіотик не призначався, ізоляція має тривати протягом 21 дня.

Читайте також: "Правоохоронці назвали попередню причину загибелі хлопчика, який помер після візиту до стоматолога у Тернополі"

Реклама:

Головне сьогодні