У Львові лікарі прооперували пацієнтку з рідкісною хворобою: вона 6 років не могла їсти

— 2 листопада 2023, 18:32

Хірурги Лікарні Святого Пантелеймона провели операцію пацієнтці з м’язовою аномалією між стравоходом і шлунком. Жінка шість років не могла їсти та худнула на очах.

Як повідомляє Перше медичне об'єднання Львова, 31-річна Любов Прокопенко з Черкас шість років намагалася з'ясувати, що у неї за недуга. Кожен прийом їжі провокував у неї блювоту. Останній рік став для пацієнтки найважчим – вона втратила 10 кілограмів.

"Жінка роками шукала спеціалістів, які допомогли б їй одужати. Жодні обстеження не давали результату: лікарі не могли поставити діагноз. Ба більше, жінку скеровували до психіатрів. Мовляв, вона собі щось надумала", – розповідають у Першому медоб’єднанні Львова.

Там зазначають, що три роки тому медики таки з’ясували: у пацієнтки ахалазія стравоходу – це розлад моторики стравоходу, для якого характерна втрата перистальтики (хвилеподібного скорочення стінок порожнистих трубчастих органів, що сприяє пересуванню їхнього вмісту зверху вниз – ред.) і неспроможність нижнього стравохідного сфінктера (кільцевого м'яза, що слугує для звуження або замикання проходу або отвору в тілі – ред.) повністю розслаблятися у відповідь на ковтання.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Щоправда, оперувати жінку медики не зважувалися.

"Простими словами, стравохідний сфінктер замикався та не розтискався. У пацієнтки стравохід розширився до 6 сантиметрів, а місце звуження – сфінктер – був 4 міліметри. Це – критично вузький отвір, через який їжа не може потрапити у шлунок. Якщо б жінку не прооперували та не відновили змогу харчуватись, надалі вона б могла померти", – пояснюють медики.

У Центрі хірургії Лікарні Святого Пантелеймона Любов Прокопенко оперували мініінвазивно. Операція тривала лише годину.

"Технічно операція є складною та ювелірною. Під час втручання хірурги розсікли м'язи, які затиснули отвір між стравоходом і шлунком, та сформували манжету, аби вміст стравоходу міг вільно проходити до шлунка та не повертався назад", – зазначають лікарі.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

За їхніми словами, вже на третій день після втручання пацієнтка добре почувалася і її виписали: "Вона не лише почала їсти, у неї з’явився апетит".

Хірург Андрій Стасишин каже, що єдиної причини, яка зумовлює розвиток ахалазії стравоходу, немає. Медики вважають, що такі анатомічні зміни можуть відбуватись як у результаті порушення роботи нервових клітин стравоходу, так і через генетичну схильність, ускладнення інших захворювань.

Читайте також: Українські лікарі витягли уламок із серця військового за допомогою неодимового магніту

Ірина Батюк, УП. Життя

Реклама:

Головне сьогодні