В Україні створять інформаційну систему трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин: є рішення уряду

Ірина Батюк — 22 листопада 2023, 12:55

Кабінет міністрів схвалив постанову, яка передбачає створення Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, до складу Державної інформаційної системи входитиме реєстр потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин.

Система дозволить оперативніше шукати і формувати пару донор-реципієнт, а також швидко обмінюватися інформацією та документами з іншими інформаційними системами.

Це важливо, адже в пошуку донора стовбурових клітин швидкість визначення клітинної спорідненості має визначальну роль.

Фото: FluxFactory/gettyimages

Після наповнення системи інформацією про "біологічні паспорти" або результати обстежень потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин, збільшиться кількість людей, яким надаватимуть медичну допомогу цим методом лікування.

Трансплантація стовбурових клітин необхідна хворим із трьома видами хвороб:

  • гематологічними: гострий лейкоз, множинна мієлома, плазмоклітинний лейкоз, лімфома Ходжкіна, неходжкінські лімфоми;
  • негематологічними: амілоїдоз чи POEMS-синдром;
  • аутоімунними.

"Що більшою є кількість зареєстрованих потенційних донорів, то більше шансів у пацієнтів на одужання. Однак для того, щоб система запрацювала, важливо також розвивати і культуру донорства кісткового мозку. Кістковий мозок у донора повністю відновлюється протягом декількох тижнів. Тим часом чиєсь життя залишається врятованим", – каже міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Кабмін також визначив порядок і умови наповнення реєстру, його функціонування, доступ до інформації та даних. Виконання цих пунктів передбачене Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки, зазначають у МОЗ.

Нагадаємо, раніше ми писали, що 5-річний хлопчик з Харкова став донором кісткового мозку для батька.

Читайте також: В Україні провели більше 50 трансплантацій кісткового мозку від неродинного донора: як стати одним із них

Реклама:

Головне сьогодні