Один курс антибіотиків на рік підвищує ризик розвитку сепсису на 70% – вчені

Ірина Бура — 24 листопада 2023, 11:33

Один курс антибіотиків на рік підвищує ризик розвитку сепсису на 70%. Це показало нове дослідження вчених з Манчестерського університету у Британії.

Щороку у Великій Британії реєструється близько 250 тисяч випадків сепсису, при цьому близько 50 тисяч людей помирають від цієї інфекції. Це більше, ніж від раку кишківника, молочної залози та передміхурової залози разом узятих, пише The Telegraph.

Реклама:

Сепсис у народі називають "зараженням крові". За визначенням ВООЗ, сепсис – це небезпечна дисфункція внутрішніх органів, спричинена порушенням регуляції відповіді організму на інфекцію.

Експерти виявили, що ризик виникнення сепсису, який приблизно в п'ятій частині випадків призводить до летального результату, зростав зі збільшенням кількості курсів антибіотиків, які приймала людина.

Фото: Rodolfo Parulan Jr./gettyimages

Вчені проаналізували 250 тисяч пацієнтів, у яких розвинувся сепсис у період із січня 2019 року по червень 2022 року, і порівняли їх із групою у 1,3 мільйона людей, які не хворіли.

Реклама

Дослідження показало, що люди, які приймали один або двотижневий курс антибіотиків протягом 12 місяців, мали на 70% більше шансів захворіти на сепсис, ніж ті, хто їх не вживав.

Пацієнти, які пройшли два або три курси антибіотиків протягом року, мали на 130% більший ризик розвитку сепсису, а для тих, хто приймав антибіотики чотири або більше разів, ризик збільшився втричі.

Вчені заявили, що антибіотики і їхній "несприятливий вплив на корисні бактерії в кишківнику, можуть призвести до підвищення сприйнятливості до інфекції".

Тому виконавча директорка Агентства з безпеки охорони здоров'я Великої Британії Дженні Гарріес закликала громадськість "ставитися до антибіотиків з повагою" на тлі сплеску резистентних інфекцій.

Вчені з'ясували, які ще фактори здоров'я можуть збільшити ризик розвитку сепсису.

Реклама

Наприклад, ризик розвитку небезпечної інфекції для хворих на рак людей був більш ніж удвічі вищим, тоді як у пацієнти з хронічними захворюваннями печінки та хронічними захворюваннями нирок ризик збільшився утричі.

Небезпечна для життя інфекція частіше зустрічається у людей з неврологічними захворюваннями, діабетом, імуносупресивними станами, а також у курців та у людей з недостатньою чи надлишковою вагою.

Вчені заявили, що люди з найбільш неблагополучних верств населення мають майже вдвічі більший ризик підхопити сепсис.

Аналіз кількості смертей протягом 30 днів після зараження сепсисом показав, що люди старше 80 років і люди з неблагополучних сімей частіше помирають від сепсису.

Доктор Рон Деніелс – засновник і виконавчий директор UK Sepsis Trust сказав, що дослідження хоч і виявило зв'язок між "соціально-економічним статусом людини та захворюванням на сепсис, та все ж хвороба може вражати всіх без винятку".

Реклама

Нагадаємо, існує міф, що антибіотики можна вживати проти вірусних захворювань або для профілактики.

Однак цього категорично не можна робити – лікарі повинні призначати антибіотики лише тоді, коли вони дійсно необхідні.

Читайте також: "На Буковині ув’язнили ВІЛ-інфікованого чоловіка за зґвалтування малолітньої доньки"

Реклама

Реклама:

Головне сьогодні