Сезонний сплеск: Китай відповів ВООЗ щодо виникнення осередків пневмонії у дітей

Альона Павлюк — 24 листопада 2023, 12:47

Китайські органи охорони здоров'я стверджують, що не виявили жодних незвичайних або нових патогенів у зв’язку зі зростанням дитячої захворюваності на пневмонію.

Про це повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), пише Reurters.

21 листопада стало відомо про виникнення осередків пневмонії у дітей на півночі Китаю. Наступного дня ВООЗ запросила додаткову епідеміологічну та клінічну інформацію, а також результати лабораторних досліджень. Китай відповів за 24 години.

Отримані дані свідчать про те, що зростання захворюваності пов'язане зі зняттям обмежень щодо COVID-19. Також впливає циркуляція патогенів, таких як мікоплазма пневмонія – бактеріальної інфекції, яка зазвичай вражає дітей молодшого віку. Вона є активною з травня.

Китай пов’язує зростанням дитячої захворюваності на пневмонію із сезонними інфекціями. Фото: Longhua Liao/Getty Images

Крім того, з жовтня у країні циркулюють грип, респіраторно-синцитіальний вірус (викликає інфекції дихальних шляхів) та аденовірус (спричиняє гострі респіраторні захворювання).

Китайське бюро ВООЗ заявило, що запитувати інформацію про збільшення кількості респіраторних захворювань і повідомляти про кластери пневмонії у дітей є "рутинною практикою".

"Це просто відносно великий сезонний сплеск, можливо, частково через випадковість, а частково через те, що існує певний "борг імунітету" після менших зимових сплесків за останні три роки", – сказав Бен Коулінг, епідеміолог з Університету Гонконгу.

Зважаючи на наявну інформацію, ВООЗ не рекомендує відмовлятися від поїздок і торгівлі, оскільки вона стежить за ситуацією разом із владою Китаю.

Нагадаємо, раніше ми писали, що ВООЗ назвала лікарню Аль-Шіфа у Газі "зоною смерті".

Читайте також: Спалах гепатиту А: що треба знати про симптоми, ускладнення та вакцинацію

Реклама:

Головне сьогодні