Виробникам ліків заборонять "співпрацювати" з медиками для просування своєї продукції – МОЗ

Ірина Батюк — 25 листопада 2023, 12:09

Уряд підтримав законопроєкт, який заборонить виробникам та дистриб'юторам лікарських засобів, а також представникам фармацевтичних компаній співпрацювати з медичними та фармацевтичними працівниками.

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, наразі для просування своєї продукції представники фармацевтичної промисловості нерідко роздають лікарям і провізорам сувенірну та брендовану продукцію, подарунки і навіть премії.

Тому в законопроєкті передбачили перелік дій, які впливають на об’єктивність та ефективність роботи лікарів і фармацевтів. Документ має на меті не допустити призначення ліків під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів.

"Він передбачає, що лікарі, фармацевти та спеціалісти з реабілітації не матимуть права безпосередньо чи через інших осіб вимагати, просити та одержувати ані кошти, ані іншу вигоду за призначення лікарських засобів конкретного виробника. Заборона поширюватиметься і на медичні вироби та допоміжні засоби реабілітації", – зазначають у МОЗ.

Фото: 18percentgrey/Depositphotos

Також документом передбачено заборону використовувати для призначення ліків бланки фармкомпаній, які містять рекламну інформацію.

"Окрім того, фармацевти при відпуску лікарських засобів на прохання покупця будуть зобов’язані надати достовірну інформацію про наявні аналоги. Провізор не має приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною, керуючись власною вигодою", – стверджують у міністерстві.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що думають медики про продаж екстрених контрацептивів за рецептом.

Читайте також: Хто як не ми: загартовані аптекарі, які працюють в умовах війни

Реклама:

Головне сьогодні