Верховна Рада розгляне остаточну легалізацію медичного канабісу у листопаді – нардеп

— 7 листопада 2023, 11:47

Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроєкт про легалізацію канабісу вже у листопаді.

Про це Bloomberg розповів голова комітету з охорони здоров'я Михайло Радуцький.

За словами двох інших неназваних депутатів, сесія призначена на початок листопада. Точний розклад парламентських засідань не розголошується з міркувань безпеки. Один із законодавців сказав, що закон може бути ухвалений вже цього місяця.

Згідно з липневим опитуванням київського Центру Разумкова, громадська підтримка ініціативи розділилася так: 37% проти і 35% – за.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Серед деяких законодавців була негативна реакція. Серед противників – фракція "Батьківщина" на чолі з колишньою прем’єр-міністеркою Юлією Тимошенко, яка стверджувала, що медичний канабіс спровокує неконтрольоване виробництво та споживання. Політсила вимагала проведення референдуму щодо цього.

ВІДЕО ДНЯ

Проте законопроєкт підтримує правляча партія "Слуга народу", яка має найбільшу присутність у парламенті. Що важливо, законопроєкт має підтримку президента Володимира Зеленського.

"Щоб наші громадяни могли витримати біль, стрес і травми війни, ми повинні нарешті легалізувати лікування на основі медичного канабісу для всіх, хто його потребує", сказав він у червні.

В інтерв’ю депутат комітету з питань охорони здоров’я ВРУ Ольга Стефанишина зазначила, що законопроект "особливо важливий зараз, коли наша країна перебуває в активній фазі війни, щоб зняти біль від бойових поранень і покращити психологічний стан".

У разі схвалення законопроєкту через шість місяців після його прийняття українці зможуть купувати канабіс за медичним рецептом. Використання канабісу в невиправданих цілях буде забороненим, а виробництво буде контролюватися урядом.

Нагадаємо, нині все ще існують суперечки щодо того, чи справді канабіс є дієвим методом лікування. Деякі дослідження показують, що медканабіс може лише тимчасово приглушити травматичні емоції та мати несприятливі побічні ефекти або навіть бути шкідливим, якщо вживати його протягом тривалого періоду часу. У 2019 році Американська психіатрична асоціація виступила проти такого використання, посилаючись на відсутність надійних досліджень. Тим не менше, використання ветеранами медичного канабісу часто висувалося як лобістський аргумент для легалізації канабісу в США.

Нагадаємо, ми писали, не можна вважати канабіс панацеєю від усіх хвороб, хоча у деяких випадках він дійсно допомагає.

Ірина Бура, "УП. Життя"

Читайте також: "Як конопля може побороти рак – пояснюють учені"

Реклама:

Головне сьогодні