Шанси знизити ризик зараження відсутні: в Африці зупинили випробування вакцини для профілактики ВІЛ

Ірина Бура — 10 грудня 2023, 14:20

В Африці перше випробування двох комбінованих вакцин для профілактики ВІЛ зупинили після невтішних результатів.

Африканські дослідники та європейські вчені тестували дві вакцини для профілактики ВІЛ в рамках дослідження PrEPVacc, пише CNN.

Повідомляється, що вакцини тестували на 1,5 тис добровольцях віком від 18 до 40 років в Уганді, Танзанії та Південній Африці.

Однак випробування зупинили після того, як дослідники дійшли висновку, що препарати практично не мають шансів знизити ризик зараження.

Фото: i.mylinska/Depositphotos

Як зазначається, медична спільнота досі не розробила ефективної вакцини для профілактики ВІЛ, і напередодні цього випробування один із вчених заявив, що ще наступне подібне дослідження до 2030-х років навряд чи проводитиметься.

Головний дослідник PrEPVacc Понтіано Калібу зазначив, що "розробка вакцини для профілактики ВІЛ є критично важливою метою для Африки".

"Ця мета ще більш актуальна зараз, коли ніде у світі не випробовуються на ефективність вакцини проти ВІЛ", – додав він.

Директор PrEPVacc, доктор Юджин Рузагіра сказав, що хоча "наукові перешкоди високі", він має "великі надії на те, що одного дня буде розроблена вакцина проти ВІЛ".

За словами дослідників, детальні результати випробування PrEPVacc планують опублікувати влітку 2024 року.

Зазначимо, з моменту початку першого випробування вакцини проти ВІЛ минуло 36 років.

Незважаючи на те, що кількість нових випадків зараження ВІЛ-інфекції різко знизилася з моменту їхнього піку в середині 1990-х років, останні дані UNAIDS (Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІД) свідчать, що 39 мільйонів людей в світі живуть з цією інфекцією. Більше половини з них – жінки та дівчата. При цьому на молодих жінок та дівчат (15-24 роки) припадає 77% нових випадків захворювання у Африці.

Нагадаємо, раніше ми писали, що робити, якщо у вас виявили ВІЛ.

Читайте також: "У мене завжди був страх померти в підвалі". Історія жінки з ВІЛ, яка була на волосину від смерті

Реклама:

Головне сьогодні