Коли варто пити пробіотики після антибіотиків: розповіли в МОЗ
Для застосування пробіотиків при вживанні антибіотиків існує лише одне показання – це діарея, спровокована зловживанням останніми.
Про це в інтерв’ю "УП. Життя" розповів перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров.
Пробіотиками називають живі штами мікроорганізмів, які містяться в деяких харчових продуктах, зокрема молочних.
За словами Сергія Дуброва, їх потрібно вживати за наявності діагнозу – антибіотикоасоційованої діареї, тобто діареї, викликаної вживанням антибіотиків.
Фото: SolStock/Getty Images |
"Антибіотики можуть вбивати зокрема "нормальні" бактерії, які живуть в кишківнику, що і спричиняє діарею. Але такі наслідки може діагностувати лише лікар та призначити відповідні препарати. В іншому разі пробіотики приймати не потрібно", – сказав заступник очільника МОЗ.
Як зазначає Very Well Health, в аптеках можна знайти пробіотики в різних формах. Окрім цього бактерії можна отримати через їжу, зокрема:
- йогурт та кефір;
- квашену капусту;
- кобмучу (чайний гриб).
Чимало пробіотиків міститься у стравах місо та кімчі.
В організмі людини пробіотики:
- допомагають відновити та підтримувати здорову мікрофлору всього шлунково-кишкового тракту;
- можуть допомогти зміцнити імунітет за допомогою підвищення кількості корисних бактерій в кишківнику.
Як повідомляють в Національній бібліотеці США з медицини, більшість досліджень свідчить про те, що пробіотики безпечні, тому реальних протипоказань немає.
Деякі застереження з вживання пробіотиків є для літніх людей, а також для пацієнтів, які мають або синдром короткої кишки, або ослаблений імунітет.
Раніше ми розповідали про 12 найкращих продуктів, якими можна смакувати зранку.
Читайте також: "Ми можемо побачити, як від пневмонії помирають наші онуки". Заступник глави МОЗ Дубров про приховану небезпеку антибіотиків