У США заявили, що інноваційне лікування раку може інколи викликати рак. Онкологи не згодні

Ірина Бура — 2 грудня 2023, 16:08

CAR-T терапія (метод лікування в імунотерапії, що базується на використанні власних клітин пацієнта для руйнування лейкемічних клітин) інколи може призвести до виникнення нового онкозахворювання.

Про це заявило Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (USFDA), пише The New York Times.

CAR-T терапію вперше схвалили в листопаді 2017 року для лікування раку крові.

Але FDA заявило, що отримало 19 повідомлень про нові випадки раку крові у пацієнтів, які отримали це лікування.

Фото: Andreus/Depositphotos

Що це за лікування?

Для CAR-T терапії із крові пацієнта спершу відбирають конкретний тип лейкоцитів – Т-клітини – а потім за допомогою генної інженерії створюють спеціальні білки, які дозволяють Т-клітинам "зв'язувалися" з раковими клітинами та вбивати їх. Сконструйовані клітини вливають пацієнту назад.

FDA схвалило шість комерційних продуктів CAR-T.

Водночас онкологи заявили, що лікування врятувало життя тисячам пацієнтів з раком крові, і навіть якщо існує причинно-наслідковий зв'язок між лікуванням і невеликим ризиком виникнення нового випадку раку крові, переваги лікування переважають ризики.

"Хоча гіпотетичний ризик нам відомий, ми не спостерігали його у своїх пацієнтів", – каже директорка клітинної імунотерапії в Массачусетській лікарні загального профілю, докторка Марсела Маус.

Але є й інші потенційні пояснення онкологів – CAR-T-терапія застосовується, коли пацієнти вже пройшли хоча б один курс традиційного лікування з інтенсивною хіміотерапією і, часто, опроміненням. Ці методи лікування самі по собі можуть викликати нові види раку крові.

Навіть без хіміотерапії або опромінення, за словами Маус, пацієнти з раком клітин крові особливо сприйнятливі до розвитку інших видів раку клітин крові.

Директор центру генетичної та клітинної імунотерапії в Медичній школі Вашингтонського університету в Сент-Луїсі Джон Ді Персіо зауважує, що його центр пролікував від 500 до 700 пацієнтів. І, за його словами, "він не бачив, щоб у жодного пролікованого з'явився новий Т-клітинний рак".

Він додав, що терапія CAR-T створена для пацієнтів, які померли б без неї.

"Це рятує їм життя. Користь від цього лікування величезна", – сказав доктор Ді Персіо.

Своєю чергою FDA заявило, що повідомлення про додаткові випадки раку включають серйозні наслідки – госпіталізацію та навіть смерть.

В управлінні пояснюють, що коли Т-клітини пацієнтів, які сконструйовані для створення білків, атакують ракові клітини, вірус допомагає вставити нові гени в ДНК Т-клітин. Це може порушити роботу інших генів, що призведе до повторного виникнення раку.

При цьому, як зазначає видання, FDA не описало жодних очікуваних результатів свого розслідування, лише заявило, що "необхідні регуляторні дії".

Нагадаємо, вчені знайшли спосіб "вибити двері", що ведуть до серця ракових пухлин. Це може зробити їх вразливими до медикаментозного лікування.

Також дослідники ідентифікували ген, відповідальний за запуск клітинної ланцюгової реакції, який спричиняє метастазування раку передміхурової залози в кістки і робить його таким, що майже не піддається лікуванню.

За даними ВООЗ, найпоширенішими видами раку у світі є рак молочної залози, легенів, товстої й прямої кишки та простати.


Читайте також: В Україні запустили чат-бот про онкозахворювання легенів

Реклама:

Головне сьогодні